Късно снощи на напусна известният подводен археолог и ценител на

...
Късно снощи на напусна известният подводен археолог и ценител на
Коментари Харесай

Огромна загуба: Наш известен подводен археолог загуби битката с COVID-19

 Късно нощес на напусна известният подводен археолог и познавач на морското дъно Веселин Драганов. Той не съумя да пребори борбата с ковид и стана част от черната статистика на COVID-19. За нещастието оповестиха близки другари и сътрудници на Драганов, които са съкрушени от загубата.

" Късно нощес той загуби борбата с Ковид 19. На 11.09.2020 фамилията му ще постави урна на Боянските гробища в София. Самият той е поискал праха му да бъде разпръсната на Ропотамо... Където ще си пият алено вино с Христина, с която бяха най-близки другари ", пишат околните му, представени от Флагман.

Веселин Драганов е роден на 11 октомври 1956 година През 1983 година приключва археология в Букурещ, Румъния с дипломна работа за потъналите селища по българското Черноморие в светлината на известните тогава обстоятелства за този тип археологически монументи. От 1979, като студент и чиновник Националния Археологически институт с музеи при Българската Академия на науките, взе участие в многобройни археологически изследвания на сушата и под вода в България, Румъния и Гърция (Дуранкулак, Яйлата, Промахон, Тополница, Островул Корбулуй, Сармисегетуза).

От 1988 до в този момент - 2020 година взе участие като заместител и теоретичен началник във всички подводни археологически изследвания провеждани от Центъра за подводна археология. Научните му ползи бяха съсредоточени върху появяването и развиването на морските култури по Западното черноморско крайбрежие от края на неолита до края на Ранната бронзова ера, морските занаяти и ранното мореплаване, генезиса на прото-тракийските племена по крайбрежието и връзката на измененията в климата и бреговата линия в края на Холоцена с хода на културното и икономическо развиване на крайбрежното население в древността.

По тези тематики той има редица изявления в наши и непознати профилирани издания, участия в интернационалните симпозиуми, публикации и филми за разпространение на подводната археология и нейните достижения измежду по-широк кръг читатели.

" Извън всичко това беше огромен човек и другар! Обичаше морето неистово! Дано в този момент се гмурка в най-красивите отвъдни светове! Светло да ти е, Весо! Обичаме те ", пишат още приятелите му.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР