Късно на 16 февруари ветеринарните служители към Българската агенция за

...
Късно на 16 февруари ветеринарните служители към Българската агенция за
Коментари Харесай

Единичен случай на антракс край Търговище

Късно на 16 февруари ветеринарните чиновници към Българската организация за сигурността на храните получиха удостоверение от Националната референтна лаборатория в София, че има индивидуален случай на заболяване от антракс на крава от плантация в търговищкото село Надарево, оповестяват от агенцияга.

Първият сигнал за болното животно е изпратен на 12 февруари на телефона на формалния ветеринарен доктор за община Търговище за ненадейно умряло едро преживно животно в животновъден обект №7740-0063, намиращ се в село Надарево.

На същия ден животновъдният обект е посетен от оторизиран ветеринарен доктор и е открито, че се касае за крава, която е умряла ненадейно, без да боледува и да ѝ бъде провеждано някакво лекуване.

На 14.02.2018г. е обявено за зародило подозрение за „ антракс " и е изпратена проба за удостоверение в Националната референтна лаборатория по „ Туберкулоза и антракс " в НДНИВМИ - София.

Незабавно, на същия ден, е осъществено епизоотично изследване в село Надарево от шеф отдел ЗЖ при ОДБХ Търговище и ОВЛ за общ. Търговище, при което е открито:

В село Надарево не са установени случаи на „ антракс " в миналите 50 години;

В селото се отглеждат 302 бр. говеда, 33 бр. биволи, 162 бр. овце и 23 бр. кози;

В въпросния животновъден обект, където е открита антракса, пък се отглеждат 75 бр. едри преживни животни, от които 60 бр. млечни крави, 15 бр. телета до една годишна възраст, 5 бр. юници. Животните се отглеждат оборно-пасищно. Фуражът, с който се хранят, е лично произвеждане. Всички животни са в положително здравословно състояние;

Трупът на умрялото животно е обработен с хлорна вар, обгърнато с водонепропусклива материя (найлон), отново хлорна вар и загробен в трупосъбирателна яма, намираща се в гориста околност землището на с. Надарево. Мястото ще бъде оградено и обозначено като рисково за хора и животни.

За случая е осведомена РЗИ. Още преди да се получи окончателната проба, всички възприемчиви животни в село Надарево са имунизирани против антракс, както и 76 бр. говеда в прилежащото село Осен.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР