Късметлии сте, защото дойдохте тъкмо навреме за коледните базари, които

...
Късметлии сте, защото дойдохте тъкмо навреме за коледните базари, които
Коментари Харесай

Защо да посетим Загреб по това време на годината

" Късметлии сте, тъй като дойдохте таман в точния момент за коледните базари, които отвориха през днешния ден (26 ноември). Имаме най-хубава коледна декорация в цяла Европа ", споделя домакина на жилището, в който отсядаме в Загреб. " Чак пък най-хубавата ", тайничко си мислим ние. Все отново Загреб не е Париж, Прага или Брюксел. 

Само след няколко крачки в историческия център на града обаче се убедихме, че думите ѝ не са били напразни хвалби, а самата истина. 

Освен че е съвременен европейски град, където можем да забележим вълнуващи архитектурни монументи и да се забавляваме в някое от известните заведения на улица " Ткалчичева ", Загреб напълно без да преувеличаваме може да похвали със забележителна коледна декорация, която несъмнено придава на града необикновено въодушевление. 
 Снимка 597750

Лесно е да се разбере за какво Advent в   Загреб е определен за " най-хубавата дестинация за коледен базар " в онлайн анкетата на туристическия портал European Best Destinations в три поредни години преди пандемията. А нищо чудно това да се случи и тази зима. Безупречна организация, загряващи питиета и вълнуваща музикална стратегия са единствено част от коледните удоволствия тук.

Площадите и улиците на града се трансформират в коледна приказка, с дървета, блещукащи от хиляди светлинки, и миризми на греяно вино, канела и шоколад, които се разнасят до всеки ъгъл. Има безусловно стотици дървени будки с храна и питиета, които всекидневно посрещат локалните и гостите на хърватската столица. 
 Снимка 597747

Те оферират както обичайната хърватска храна (от всеки район на страната), по този начин и съвременни гастрономически чудеса. Има десерти, питиета, солени храни, даже някои необикновени комбинации от остарели и нови трендове в готвенето.

Не пропуснахме да опитаме хитовия десерт Germknödel - нещо като кнедли, цялостни със сладко и канела и гарнирани с маково семе и захар. Ябълковият щрудел също е локален специалитет и се предлага във всяка една пекарна. 
 Снимка 597746

И като стана дума за храна, коства си да споменем фамозната хърватска баница. Тя е евентуално най-традиционното хърватско ядене от всички и се споделя štrukli (произнася се щрукли). Специалитетът от района Загорие е включен в листата на нематериалното културно завещание на Хърватия.

Едно място в столицата, което усъвършенства щрукли повече от 70 години, е хотел Esplanade. Щрукли е подготвен за първи път там през 1951 година и всичко стартира с концепцията да се предложи на гостите нещо атрактивно, автентично и добре прието от разнообразни елементи на Хърватия.

Кулинарните експерти признават цената на националните ястия като най-въздействащата покана за гостите, които желаят да се насладят на локални деликатеси. Затова и от този момент щрукли стават част от менюто на Esplanade. Днес могат да се намерят в менюто на разнообразни заведения и в разнообразни разновидности.
 Снимка 597751

Приготвят се от домашно точени кори, не фини и в плънката се употребява щедро количество сметана. Има ги с различни пълнежи - солено сирене, сладко сирене, боровинки, мед, орехи, трюфели и други Щрукли могат да се варят, пекат или даже да се комбинират със чорба. 

И в случай че единствено за момент се откъснем от храната (колкото и да ни е трудно) и продължим с разходката, ще се натъкнем на голямата им и красива ледена пързалка на Загреб, ситуирана точно зад Националния спектакъл на Хърватия.
 Снимка 597744

До нея пък се намира едно малко украшение. Zrinjevac е хубав парк с обаятелен остарял музикален павилион в центъра му. Дърветата са украсени с голям брой фенери, а сергиите на различните локални артисти изпълват пътеките на дребния парк.

Тук можем да закупим картини от локални художници и обичайни сувенири. От всички места на коледния пазар в Загреб, това се откроява като най-старомодното. Именно тук, до момента в който избираме какво да си вземем за спомен от града, попадаме на доста приказлива майсторка на ръчно направени детски играчки. Тя взема решение да ни поразкаже нещичко за града.
 Снимка 597754

И добре че го прави, тъй като нямаше да разберем, че през днешния ден тук има към 200 остарели газови фенера, които не престават да работят, придавайки на Загреб още едно необикновено обаяние. По думите ѝ има фенерджии, които се грижат вечер да ги палят, а заран да ги гасят - освен това на ръка. 
 Снимка 597743

Жената споделя още, че Загреб е градът на пазарите - локалните ги обичат ужасно доста и постоянно пазарят пресни артикули точно от тях. В момента има над 25 огромни пазара, в които можем да намерим млечни артикули, риба, плодове, зеленчуци, ядки, цветя.
 Снимка 597742

Приказливата продавачка не пропуща да ни насочи и към музеите на града. За наша изненада обаче не загатва тези, за които бяхме чели - по-традиционните, като археологическия да вземем за пример. С усмивка ни насочва да посетим няколко нетрадиционни.

Като Музея на разрушените сърца, с който се гордее хърватската столица. Всичко стартира като галерия на двама локални художници, които след раздялата си вземат решение да изложат като експонати пред аудитория някои от движимостите останали в жилището на другия. Изложбата бележи незабравим триумф и малко по малко се трансформира в непрекъснат музей - пространство, където всеки може да подари предмет, принадлежал на някогашната му половинка и по този метод да превъзмогне раздялата или загубата.

Музеят на илюзиите хареса и на двугодишната ни щерка, която дружно с нас се позабавлява с оптическата машинация. Нека споменем и Музея на 80-те години, където се " пременихме " в дрехи, съответстващи на този интервал. Интересно и занимателно, безспорно.
 Снимка 597748

Няма по какъв начин да пропуснем катедралата " Света Богородица ", църквата " Свети Марко ", Ботаническата градина, Каменната врата, Музикалната градина и, несъмнено, кулата Лотршчак. Интересно е да се означи, че доникъде на XIX в. жителите на Загреб са сверявали часовниците си със звука от оръдеен изстрел. По този метод са били координирани всички камбанарии в града. Традиция, която продължава и до през днешния ден - всеки ден тъкмо в 12 ч. на обед се чува изстрел.
 Снимка 597741

Няма да описваме детайлности за тези най-характерни и известни забележителности в града, тъй като богата информация за тях има на всички места, а и със сигурност не могат да бъдат пропуснати.
 Вал д'Аран, долината на Аран, Пиренеи и един район с забавна история, география, език и просвета
Испанският град, загубен във Франция

Един район с забавна история, география, език и просвета

Ще приключим, като кажем, че Загреб е едно очарователно място когато и да е на годината и за всеки вид туристи. Хърватската столица е процъфтяващ и деятелен град, в който се обитават някои от най-хубавите (и най-странните) музеи, магазини, заведения за хранене и кафенета, само че и идеалното място за една спокойна фамилна отмора. 
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР