Къщата, в която е живял и творил класикът на българската

...
Къщата, в която е живял и творил класикът на българската
Коментари Харесай

Пламъци погълнаха къщата на класикът на българската литература Йордан Йовков

Къщата, в която е живял и творил класикът на българската литература Йордан Йовков във Варна, изгоря през днешния ден сутринта. Сигналът за огнената буря на ул. „ Георги Живков “ 11 е подаден в 8,13 часа.

Незабавно на място са изпратени 3 екипа от огнеборци със профилирана техника, които са загасили огъня. По първична информация, причина за случая е немарливост при боравене с открит огън. Няма потърпевши при пожара, написа " Монитор ".



Инцидентът става седмица откакто медиите във Варна и централните издания сигнализираха, че домът, в който Йовков е написал повестта „ Жетварят “, е зарязан, а дворът буренясва, цялостен с вехтории. В парцела липсваха всевъзможни признаци на живот, за което свидетелстваха падналия покрив и купищата отпадъци, откри тогава наша инспекция на място. Съседи споделиха, че постоянно в изоставения парцел се навъртали клошари, от които са и боклуците по двора.

Само паметната плоча пред вратата подсещаше за времето, когато артистът на Златна Добруджа е живял във Варна и където е основал първата си следвоенна творба. Знакът обаче е много остарял, в случай че се съди по надписа.



Йордан Йовков (1880-1937) е един от най-четените, най-издаваните и най-превеждани наши писатели. През пролетта на 1919 година минава скрито тогавашната граница в Добруджа, която разделя България и Румъния, с цел да се откри във Варна. През октомври, същата година, тук се ражда Елка Йовкова, първото и само дете на Йордан и Деспина Йовкови. В града край морето писателят работи във Варненската мъжка гимназия. Напуска Варна през есента на 1920 година, откакто е назначен за постоянен помощник по печата към Българската легация в Букурещ.

Варна посрещна „ на нож “ вестта за подпаления дом, като мнозина заподозряха нездравословен инвеститорски интерес. „ Сега евентуално, с цел да не стане пакост някъде из останките от къщата, като се разтика работата с този пожар, ще изравнят всичко с булдозери, а след някоя друга година ще гледаме по какъв начин на това място се издига някоя нова кооперация. Сами ние не ценим каквото имаме, само че постоянно надничаме в непознатото “, написа във Facebook варненецът Борис Ангелов, който разгласява и фотоси от пожара.

„ Абсолютно тенденциозен палеж! По информация от пожарникарите, къщата е подпалена от 2 места. Има и очевидци, които са видяли мъжа, запалил къщата, да напуща мястото десетина минути по-рано “, показа варненец, живеещ в съседство от дълги години, поискал да остане неизвестен. Според него, собственичката е щерка на арменци, които са живяли последно в къщата. Те я осиновили и отгледали, а в този момент имала строителна компания и концепцията й била да вдигне на мястото на родната си къща 7-етажна постройка. „ Това се назовава лакомия - да подпалиш бащината си къща и да унищожиш монумент на културата! “, сбит е различен омерзен комшия на изгорелия дом.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР