Къщата на проф. Симеон Велков на ул. Мизия 9 е

...
Къщата на проф. Симеон Велков на ул. Мизия 9 е
Коментари Харесай

Къща със статут на културна ценност в центъра на София с проект за надстрояване

Къщата на проф. Симеон Велков на ул. " Мизия " 9 е непокътната.

Забележителната къща на художника и професор Симеон Велков на ул. " Мизия " 9 е на път да бъде надстроена. Това се вижда от публикуван план за изменение на устройствения проект, който планува жилищна постройка с спомагателни два етажа и обединение на къщата със прилежащата постройка. Той е оповестен на уеб страницата на регион " Средец " на 13 март и провокира недоволството на хора от квартала и жители в обществените мрежи. От съпътстващите го скици излиза наяве, че планът за строителство е координиран с Министерството на културата през месец август, макар че къщата е заявена като културна полезност от локално значение.

Това е следващият случай, в който има проект за заличаването на скъпа архитектура. Миналото лято сходни планове имаше за къщата на проектант Фингов в центъра на столицата, само че след това вложителят се отхвърли от желанията си и реши да я реставрира. Къщата на проф. Велков пък е пример на ранния модернизъм и е изключително необичаен и добре непокътнат образец от интервала за свободностояща в парцел жилищна постройка с двор в София, припомнят от фондация " Български архитектурен модернизъм ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Историята на собствеността ѝ стартира през 2001 година, когато е разграничена сред две фамилии - Гергови и Мартаян. Следващата година 42.3% от двора ѝ и половин етаж са продадени на Мариан Белишки (вероятно правоприемник на проф. Велков, защото цялото му име е Симеон Велков Белишки). По последни данни неговият дял е останал същият, като Симеон Гигов има 46.2%, а Мариела Мартанян - 11.5%, идеални елементи от дворното място. Тя е записала зъболекарския си кабинет на адреса на къщата, само че не пожела да разяснява бъдещето ѝ пред " Капитал ". Другите двама притежатели не бяха открити за коментар. И трите страни са упълномощили Венцислав Гълъбов да задвижва документите по процедурата за новия план. В същото време той разполага с дялове в три строителни компании - " Билдинг инженеринг ", " Билдингтрейд " и " Лозенец-инженеринг ". Гълъбов също не беше открит за коментар.

Автор на новия план е не изключително известната " Дит Консулт " ЕООД с шеф Константин Пенчев. Според фондацията " Български архитектурен модернизъм " осъществяването му би било груба интервенция в композицията на постройката и изцяло би заличило огромна част от характерностите, които са причина постройката да е културна полезност. " Видимо е също, че плоският ѝ покрив - един от главните стилистични белези на модернизма, също ще бъде премахнат. Заявяваме и твърдо имаме вяра, че плануваното мероприятие по осъществяването на показания план би било тежък удар по архитектурната история на София ", се споделя в изказване на фондацията.
Сградата е включена в обектите на българската секция на интернационалната организация за документиране на обекти на Модерното придвижване DOCOMOMO.
Историята

Проф. Симеон Велков е е роден в Панагюрище през 1885 година и приключва живопис в Държавното художествено-индустриално учебно заведение в София в класа на проф. Иван Мърквичка. През войните е на фронта като боен художник, бил е учител и по-късно и професор в Държавната художествена академия в столицата.

Къщата му е проектирана като резинденция и ателие от самия него - учил е изкуство в Германия през 20-те години на предишния век и след това се е увлякъл по модернизма.Това излиза наяве от регистъра на постройката, формиран през 1998 година като допълнение към екипния проучвателен план " Регионални размишления на актуалното придвижване в България сред двете международни войни. Приносът на дамите " с началник Любинка Стоилова. След като постройката е разпозната като архитектурен монумент на културата от локално значение от Националния институт за недвижимо културно завещание през 1977 година, в нея реновирани художници като Владимир Димитров-Майстора, Иван Лазаров, Илия Бешков, Илия Петров и Ненко Балкански са провеждали срещите си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР