Къщата на поета и революционер Пейо Яворов ще остане музей.

...
Къщата на поета и революционер Пейо Яворов ще остане музей.
Коментари Харесай

Какво ще се случи с къщата на Пейо Яворов

Къщата на поета и бунтовник Пейо Яворов ще остане музей. Това заяви заместник-кметът по културата на София Тодор Чобанов, в предаването „ Здравей, България “ по NOVA и по този метод до някъде постави завършек на спекулациите по отношение на ориста ѝ.

В края на предходната седмица стана ясно, че

къщата е оповестена за обмен от частен правосъден реализатор ,

а началната цена е малко над 1,6 млн. лева След диалог на кмета Йорданка Фандъкова, с премиера и министъра на културата, сега юристите на ангажираните институции търсят най-подходящия метод за придобиване на постройката и за уреждането на нейната благосъстоятелност.

Заради задължения и неуредени разногласия за парцела къщата на Яворов е оповестена за обмен на цена от 1,6 млн. лв. от частен правосъден реализатор. Дотук се стига след неколкократна промяна на притежателите на постройката и неплатени заеми.

Новият притежател Васил Панчев купува къщйта на Пейо Яворов през 2015 година против насъбран дълг от 300 хиляди евро. Оказва се обаче, че над парцела има към момента неизплатена ипотека от предходния ѝ притежател – предприемачът Володя Лозанов. Това е и пречката за подписване на договорка сред Панчев и Министерството на културата за подмяна на парцела, с цел да стане музеят държавна благосъстоятелност.

Обявената цена покрива цялото обвързване .

Дългът е към физическо лице и към него е присъединена и Националната организация за приходите”, изясни частният правосъден реализатор Мирослав Колев. Търгът е на 16 ноември, в случай че до тогава се реализира извънсъдебно съглашение сред притежателите на парцела и страната или общината, тогава търгът може да бъде анулиран, изясни правосъдният реализатор.

„ В последната година шефът на Националния книжовен музей е постигнал съглашение със притежателя на къщата Васил Панчев, че

тя ще бъде музей ,

а постройката е била ремонтирана “, описа шефът Атанас Капралов.

Институциите са постигнали единодушие за придобиването на постройката на музея от общината или страната, заяви зам.-кметът на София Тодор Чобанов. Точният юридически механизъм следва да бъде координиран, само че задачата е постройката да се стопанисва от Националния книжовен музей в партньорство със Столична община.

Навършват се 140 години от рождението на Пейо Яворов

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР