Къщата на арх. Георги Фингов на ул. Шипка 38 ще

...
Къщата на арх. Георги Фингов на ул. Шипка 38 ще
Коментари Харесай

Къщата на Фингов няма да се надстроява за пететажен хотел

Къщата на арх. Георги Фингов на ул. " Шипка " 38 ще бъде реставрирана в достоверния й тип. До скоро съществуваше риск постройката да стане пететажен хотел. След бурна социална реакция този план към този момент е зарязан и в този момент притежателите на къщата са получили позволение за градеж за реституция и реорганизация. Информацията беше доказана от основния проектант на София Здравко Здравков и от създателя на плана арх. Иван Бобев пред " Капитал ".

Арх. Здравков счита, че след обновяването къщата на Фингов евентуално ще бъде посолство. В момента тече избор на фирма-изпълнител на ремонта, добавя арх. Бобев.

Сградата е ослепителен представител на стила " сецесион " в българската архитектура. Първи неин притежател и създател на постройката е арх. Георги Фингов (1874 година - 1944 г.) - един от най-известните български архитекти, създател на редица публични и жилищни здания в София, Пловдив и други

През 1913 година къщата е продадена на Петко Теодоров – минен инженер, за малко кмет на София и брат на министър-председателя (1918–1919) Теодор Теодоров. След Втората международна война наследниците - Мария и Анка П. Теодорови, съумяват трудно да запазят целостта на постройката в изискванията на всеобщо одържавяване: таванският етаж остава за тях, а първите два етажа са употребявани поредно за детска градина, а след това за ателиета на тогавашния Национален институт за паметниците на културата, сочи изследване на " Капитал ".

След 1989 година Мария Теодорова реституира къщата и завещава парцела на няколко физически и юридически лица: на сина на Симеон Сакскобургготски – Кубрат, на фондация " България ", ръководена от Яков Джераси, и на юриста по делото за реституцията. Условието в наследството е къщата да бъде реставрирана като архитектурен монумент на арх. Георги Фингов.

За няколко години там е офисът на фондация " България ", където по думите на Джераси се работи интензивно по връщането на Симеон Сакскобургготски в България. Самият цар назовава набелязаните тогава стъпки " Планът " Шипка ". " Казваше се по този начин, тъй като всички неща, свързани със завръщането на царя, се решаваха в къщата на ул. " Шипка ", споделя самият Джераси в изявление за " Дневник " през 2003 година

 Единствената грижа за запазване на необитаемата къща на Фингов беше боядисването й извън през 2017 година
© Надежда Чипева

Единствената грижа за запазване на необитаемата къща на Фингов беше боядисването й извън през 2017 година

Няколко години по-късно обаче историческата последователност внезапно се прекъсва. Надежда Теодорова, наследница по линия на Теодор Теодоров, оспорва наследството и печели делото в края на октомври 2007. Броени дни по-късно тя трансферира къщата на компанията " Бългериън кънстракшън хаус " за близо 4 млн. лева съгласно документи в Имотния указател.

Към днешна дата като крайни притежатели на сдружението са посочени Атанас Вангелов и Марта Лалова. Атанас Вангелов е шеф и на " Шипка резидънс " - компанията съществува от 2018 година и в нея е апортирана къщата на арх. Фингов. При апорта парцелът е оценен на 5.7 млн. лева

През 2017 година притежателите възвърнаха разрушената мазилка и пребоядисаха външните стени. По думите на арх. Бобев те са приели разновидността да възстановят къщата в достоверния ѝ тип, а планът е минал всички стадии на координиране в Министерството на културата и Националния институт за монументи на културното завещание (НИНКН).

През предходната година е показан проект за реституция, който планува опазване на къщата, възобновяване на съществувала едноетажна стопанска сграда и създаване на отчасти подземно равнище, което ще служи за гараж.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР