Къщата на Адриана Будевска в Добрич, която от години се

...
Къщата на Адриана Будевска в Добрич, която от години се
Коментари Харесай

Възстановяват автентичната къща на Адриана Будевска в Добрич

Къщата на Адриана Будевска в Добрич, която от години се разрушава, най-сетне ще бъде реставрирана. На конференция в общината беше обявено, че сегашната постройка ще бъде съборена и на нейно място ще се построи родният дом на актрисата , която е измежду основоположниците на професионалния спектакъл в България.

Сградата е исторически монумент на културата от национално значение, оповестена на 17 август 1976 година

Това не е достоверната къща на Будевска, а е имитация, построена през 1976-1977 година във връзка със 100-годишнината на актрисата, сподели шефът на Регионалния исторически музей Добри Добрев. Според архивни документи, представени от основния организатор в музея Кремена Митева, положението на родната къща на Будевска през 70-те години на предишния век, строена при започване на XIX в. с кирпич и плетени пръти,  наложило тя да бъде отчуждена и построена още веднъж. Но с годините, вследствие на няколко трусове и наводнението през юни 2014 година, постройката е компрометирана и укрепването ѝ е невероятно.

От Министерството на културата са отпуснати 64 000 лева, само че до момента нямаше интерес от компании, които да се ангажират с възобновяване на постройката, защото търсеха суми над 100 000 лева, изясни Добрев. От Регионалния исторически музей са обезпечени още 12 000 лева Строителните действия са поверени на „ Реставрация “ ЕАД. Проектът би трябвало да завърши до 15 ноември.

Във възродената постройка, с изключение на експозиция от персонални движимости на актрисата, е планувана и зала за образование на деца по театрална и обществена тирада, правоговор, направа на театрални декори и други  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР