Къщата музей на Пейо Яворов и лора Каравелова на ул.

...
Къщата музей на Пейо Яворов и лора Каравелова на ул.
Коментари Харесай

Музеят на Яворов в София отново отвори врати

Къщата музей на Пейо Яворов и лора Каравелова на ул. " Раковски " в столицата още веднъж отвори порти. Тя беше затворена за визити и главно ремонтирана - първо извън, а по-късно и от вътрешната страна, съобщи Дарик. Преди това обаче музеят бе затворен от години за туристи.

" Големите поети живеят в къщи, само че имат и други домове. Истинският дом на поета Яворов е националната памет. Докато има българска национална общественост и до момента в който националната памет е жива, поетът Яворов ще има този неръкотворен дом ", сподели проф. Валери Стефанов и добави, че тази къща също е негов дом и пази неговия дух.

В дома на столичната улица " Раковски " Яворов и Лора Каравелова са живели малко повече от година до съдбовната нощ, в която тя се самоубива от ревнивост, а той се прострелва след нея и ослепява. Дълги години къщата музей тънеше в съсипия, само че след договаряния със притежателите тя е ремонтирана и още веднъж посреща гости.

Къщата става музей през 1963 година, споделя Явора Стоилова, щерка на племенницата на поета Ганка Найденова.

" Трябва да ви кажа, че с разрухата е свършено. Това е един нов остарял дом, възкръснал от пепелта. Не мога да не поздравя хората, които съумяха да се оправят с разрухата. " Вършители на ориста ", би ги нарекла Лора Каравелова, брачната половинка на Яворов. Един от тях беше майка ми Ганка Найденова-Стоилова. В този дом са пропити моите сълзи, тъй като тази огромна жена постоянно забравяше дребната Явора, поради огромния Явор и пътят му след гибелта. Този музей живееше един доста огромен живот. В него звучеше освен словото на Яворов, само че и звучаха гласовете на генерация от велики български поети и общественици като Димитър Талев и Емилиян Станев. Искам да станем съпричастни на пътя, който извървя този музей. Труден път. Нека не го подлагаме на критика, а да го подкрепим ", показа Явора Стоилова.

Ганка Найденова подарява 250 фамилни реликви, измежду които сребърни обици и златни пендари на майката на Яворов, златен медальон с косите на Мина Тодорова, цигулката на дядо й Никола - брачен партньор на Яворовата сестра Екатерина.

Къщата музей сега е частна благосъстоятелност, само че задачата на шефа на Националния книжовен музей Атанас Капралов е след време това да се промени.

Тя може да бъде посетена всеки ден от вторник до събота във времето от 10.00 до 17.00 ч., а от Националния книжовен музей стартират акция за възобновяване на гроба на Лора Каравелова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР