„Къщата без пирони” – така наричат Лафчиевата къща в Дряново.

...
„Къщата без пирони” – така наричат Лафчиевата къща в Дряново.
Коментари Харесай

Славното минало на Дряново живее в Къщата без пирони

„ Къщата без пирони” – по този начин назовават Лафчиевата къща в Дряново. Известна е с това име, тъй като във времената, в които е строена – 1840 година с занаятчия Кольо Гайтарджията, такава е била самобитната мода – дипли и дюбели вършат връзката сред дървените елементи. Отново без пирони Кольо Фичето построява Покрития мост в Ловеч.

Зад стените си, Лафчиевата къща пази мемоари за славното минало на Дряново.
Снимка: bTV
„ Всъщност под един покрив са две къщи - на двамата притежатели - Лафчиеви и Переви. Последният притежател на Лафчиева къща не е имал наследници и няколко седмици преди гибелта си, той подарява къщата на община Дряново. През 1984 година е направена реституция на къщата и е предоставена на Историческия музей, където ние представяме експозиция „ Градски обичай от края на XIX и началото на XX век”, споделя уредникът от музея в Дряново Емилия Михайлова.

И Лафчиеви, и Переви били богати търговски фамилии. Станю Лафчиев е индивидът, който обезпечава ферман за изграждане на църквата „ Св. Троица”, която се намира на метри от къщата.
Снимка: bTV
Стефан Лафчиев е приключил Физико-математическия факултет в Одеса и по-късно е депутат, секретар на Министерството на националното просвещение по времето на Иван Вазов, също по този начин е създател на Българския червен кръст и ръководител на езико-математическото сдружение.
Снимка: bTV
Другият брат – Боби Лафчиев, има книжарница и печатница в родния град. На него изискуем първите цветни картички, които демонстрират Дряновския манастир. Става депутат, взе участие в разнообразни банки.

Днес Къщата без пирони е неповторим архитектурен комплекс и народен монумент на културата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР