Кашончета с маски, шишенца с дезинфектант и надпис Моля носете

...
Кашончета с маски, шишенца с дезинфектант и надпис Моля носете
Коментари Харесай

Маски, дезинфектанти и социално дистанциране: Как Япония се справя с наводненията на фона на COVID-19

Кашончета с маски, шишенца с дезинфектант и надпис " Моля носете маска " отбелязват входа на физкултурен салон в град Яцуширо , леговище за поданици, бягащи от опустошителните наводнения, връхлетели Югозападна Япония през последните дни, споделя Ройтерс.

Вътре в самия салон са сложени картонени загради, които да отделят 233-те зони за спане на евакуираните хора , а с друга табела те биват инструктирани всяка заран да си мерят температурата и след това да стерилизират термометрите.

Тези ограничения демонстрират какъв брой мъчно е за Япония да се оправя с естествените бедствия във времената на ковид.

Японските управляващи от месеци предизвестяват администрациите по места да включат ограничения против ковид в своите мерки за реакция при бедствия. Жителите се приканват да търсят леговище при родственици и другари и в случай че е допустимо, да заобикалят пренаселените евакуационни центрове.
 
 Япония Gulliver/Getty Images

Заразяването с ковид обаче е последното нещо, за което 78-годишната пенсионерка Аико Ишимура е мислила, когато в понеделник съседите й почукали на вратата, с цел да я известят за заповедта за евакуация.

Ишимура, която живее сама, възнамерявала да откри вкъщи заслон от бедствието.

" И това е, просто дойдохме по този начин, както си бяхме. Толкова бързахме да дойдем тук, че не си взехме нищо със себе си ", сподели тя пред Ройтерс. " Изобщо не бях обезпокоена за ковид, въобще ", добави тя.

" Тук поначало нямаме доста случаи. Дори въобще не участваме в цялото това нещо с носенето на маските ", сподели Ишимура, въпреки да споделя, че въпреки всичко държи маска в джоба си.

В префектура Кумамото, където се намира Яцуширо, са открити единствено 49 от общо над 20 000 случая на ковид в Япония, по данни на японската телевизия.

За съпоставяне те наближават 7000 в Токио, където случаите измежду 14-милионното му население, още веднъж бележат растеж.

Миса Мацуда, 48-годишна здравна сестра, привикнала с годишните наводнения в района, също възнамерявала да си остане вкъщи. Но в понеделник сутринта с смут видяла по какъв начин, като отворила вратата, локалната река към този момент течала единствено на няколко метра от къщата ѝ.

" Мислех, че няма по какъв начин водата да доближи нашата къща, тъй като тя е ситуирана малко по-нависоко ", сподели тя.

В последно време бедствията в резултат на рискови метеорологични условия се трансформират в нещо все обича йно за Япония. Миналата година тайфунът Хагибис взе близо 100 жертви, година, откакто в Западна Япония над 200 души починаха при най-големите наводнения от десетилетия.

Мацуда сподели, че не е изключително обезпокоена от ковид, тъй като се вземат най-важните ограничения за сигурност, само че въпреки всичко се притеснява, че жителите ще стартират да се събират, с цел да си приказват, създавайки таман тези условия на пренаселено пространство , за които управляващите споделят, че усилват риска от заразяване.

Общинският представител Таканобу Оно съобщи, че потенциалът на евакуационния център е редуциран до 300 души , макар че оптималният брой, който може да побере е 500. Но по думите му целта е да бъде опазен животът на евакуираните.

" Някои от тях преди малко са се избавили на косъм ", сподели той. " Реалността е, че коронавирусът не е чак такава грижа за тях. Затова подхващаме ограниченията, които би трябвало, само че без да сме прекомерно строги ", добави Оно.

Около 60 души са починали или има опасения, че са починали при наводненията или свлачищата, провокирани от проливните дъждове, връхлетели югозападния остров Кюшу, в това число префектура Кумамото.

Експерти по оправянето с бедствия обявиха, че убеждават хората, че е от жизненоважно значение да се изтеглят рано и да си намерят различен заслон, само че са съгласни, че убеждаването на хората да възнамеряват отсега нататък неведнъж е мъчно.

" Не стопираме да им споделяме: " Следете картата с настоящата информация за риска за вашия район ", съобщи Масако Йонеда от Японската научна мрежа за понижаване на риска от бедствия, която през май издаде незабавно предизвестие по въпроса. " Но все пак, към момента има хора, които не я наблюдават. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР