Кашлицата е симптом, който най-често придружава друго заболяване в дихателните

...
Кашлицата е симптом, който най-често придружава друго заболяване в дихателните
Коментари Харесай

Остър бронхит или обикновена кашлица

Кашлицата е признак, който най-често съпровожда друго заболяване в дихателните пътища. Тук, обаче е мястото незабавно да споменем, че не всяка кашлица е сигнал за безпокойствие. Добре е да й обърнем внимание, тъй като даже в лека форма, може да е вследствие от простуда, която да се утежни.
 
Видове кашлица
Кашлицата е значим предпазен механизъм в дихателните пътища. Нейната функционалност е да защищава и очиства от попадналите в носоглътката микроорганизми, алергени и прахови частици.
Кашлицата може да е хронична или остра, съгласно метода на протичане. По темперамент бива суха или влажна.
Съществуват и някои характерни видове кашлица, присъщи за избрани болести или неприятни привички. Второто е тютюнопушене. Заболяванията, които се характеризират със признаци на кашляне са: лаеща, битонална, спастична, коклъшоподона и други.
 
Анамнеза и диагностика при кашлица
Когато не е прочут характера на кашлицата се назначават образна диагностика и лабораторни проучвания.
 
Бронхит или елементарна кашлица
Бронхитът е различен тип заболяване, обвързвано с инфектиране на долните дихателни пътища. В множеството случаи е или с заразен темперамент, или алергичен, или иритативен. Възпалението в бронхите може да докара до бронхиална хиперсекреция и щедро обособяване на храчки.
Кашлицата при бронхит най-често е продуктивна и влажна. Често е споходена от спомагателни признаци като бронхоспазъм, дефицит на въздух, кръвохрак.
„ Обикновената ” кашлица се свързва с инфекции с назална секреция, раздразнение на фаринкса и като цяло проблеми в горните дихателни пътища. Тя протича при обикновено общо положение, има изменчив темперамент, най-често е суха и не води до освобождение на храчки. Последното, при положение, че няма носни тайни, които да слизат към белите дробове.
Бронхитът, за разлика от нормално кашляне, може да се развие като остра респираторна десцендираща зараза или продължителен бронхит. Вторият с интервали на известно затихване и обостряне. Първият е характерен при пушачите. Общото положение на изострен бронхит се утежнява на степени.
 
Диагностициране на бронхит
Диагноза бронхит е постоянно клинична. Тя се слага, след подробна анамнеза и физикален обширен обзор. По изключение, може да бъдат назначени лабораторни проучвания, проучване на пълнозвучен секрет, микробиология на храчка и в редки случаи – рентген на белите дробове. Диагноза бронхит не е рентгенолоаична.
 
Симптоми на изострен и продължителен бронхит
Главният признак при продължителен или изострен бронхит е самата кашлица. При острия бронхит, тя има лек период на отминалост, най-често е суха кашлица. След обостряне става дълбока и влажна, с обособяване на доста храчки. При продължителен бронхит кашлицата продължава над 3 месеца. През това време има интервали на усилване, утежняване и усъвършенстване, след използване на лекуване. При хроничния бронхит, кашлицата е съпроводена от отделянето на храчки. Те са значим сигнал. По темперамент секретът може да е от слуз, до гноини или кръвенисти слузи. Придружена е от висока телесна температура, секреция от носа и влошено общо положение. Понякога е съпроводена от бронхоспазъм, „ свирене ” в гърдите и пристъпи на зной.
 
Лечение и антибиотици при бронхит
Лечението при бронхит в остра форма, най-често е симптоматично. Препоръчва се банкет на доста течности (главно чайове), Витамини, потребление на муколитици и инхалации. При бактериална суперинфекция се назначава антибиотично лекуване. Най-често такова е след микробиологични проучвания и лабораторни индикатори.
Антибиотичното лекуване на бронхит се организира, съгласно възрастта на пациента и съществуването на бактериална флора;
Инхалаторното лекуване на бронхит се назначава, изключително в детска възраст. Ролята му е от значимо значение за цялостния възстановителен развой.
 
Домашни средства за лекуване на бронхит
Дали и до каква степен са ефикасни домашните средства, прилагани в битката с кашлицата, доста хора се питат.
Съществуват естествени средства и способи, които подкрепят за понижаване и лекуването на кашлица. Един от най-ценните сформира е екстрактът от бъз, синап при някои форми на белтодробно инфектиране. Чай от подбел, живовляк и мащерка също оказват помощ при остра кашлица.
Природните способи се предлага да се ползват единствено при положително познаване състава на билките и вярно и рационално потребление.
 
Възможни затруднения на бронхит
Всички опасности или неподходящи последствия от изчаквателно държание при
остра зараза могат да влошат болестта.
Най-често изострен бронхит се овладява и самоограничава. В тежки случаи може да премине в белодробно инфектиране, известно като пневмония, в тежък конвулсия на бронхите, кръвохрак, развиване на бронхиектазии и други.
При продължителен бронхит може да се развиване хронична обструктивна белодробна болест и хронична непълнота на дихателните пътища, с следващо белодробно сърце. Усложненията са редки, само че се демонстрират при забавено или погрешно лекуване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР