Кашлицата е едно от най-неприятните и досадни неща, които могат

...
Кашлицата е едно от най-неприятните и досадни неща, които могат
Коментари Харесай

Аптеката на баба: Изпитани рецепти срещу кашлица

Кашлицата е едно от най-неприятните и досадни неща, които могат да ви се случат. Сграбчва ни и няма сън, няма успокоение. И най-обича децата. Сменяме сиропи и хапчета, само че тя е упорита и не си отива.

Предлагаме ви някои лесни предписания от националната медицина, които се оправят с кашлица не по-зле от медикаментите.

Чаша топло мляко

подсладено с мед и 1 ванилия, признато на глътки, е най-леснодостъпното средство. Хапнете няколко сушени кайсии, също облекчават кашлицата. В кухнята има и други „ медикаменти ” срещу кашлица - топла чорба от зелен лук, чай от мащерка, подбел, риган.

Гроздето е налично лекарство при кашлица. Чаша прясно изцеден гроздов сок и чаена лъжичка мед облекчава отхрачването и успокоява кашлицата. Ако не намерите грозде, отлична работа правят стафидите. Шепа стафиди се сваряват с чаша мляко и се оставят да киснат един час. Млякото се изпива, стафидите се изяждат, за децата се разделят на няколко порции.

При суха кашлица

на помощ идват бадемите.

20 бадема се накисват, до момента в който се отлепи обвивката им (8-12 часа). Обелват се и се пасират, прибавя се масло и захар по 30-40 грама. Тази доза се приема на 3-4 пъти.

Дафиновият лист също облекчава кашлицата. 5 листа се варят в половин литър вода към пет минути, прецежда се и се подслажда с мед, когато поизстине.

Една доста известна рецепта с отличен резултат за откашляне на секретите: На спокоен огън се варят в литър и половина вода 6 листа индрише, 6 ореха с черупките, леко счукани (само да се пукнат), пакетче небетшекер, кутийка елементарен локум, 3 нарязани ябълки и една дюля, също нарязана дружно със семките.

Сместа ври, до момента в който доста добре се разтопят локумът и небетшекерът. Прецежда се и се пие по 200-300 мл на ден.

Доказана е и друга рецепта

при кашлица: една черна ряпа се издълбава по този начин, че да стане като кладенче. Напълва се с мед (2-3 с.л.) или захар и се оставя няколко часа, до момента в който се изпълни със сок. Приема се по една чаена лъжичка няколко пъти на ден.

Компресите също доста успокояват кашлицата, когато тя е дълбока, от белите дробове. Гърдите се намазват с мед и се поръсват със сода за самун. Отгоре се покриват с надупчен с дебела игла вестник и престоява най-малко 2-3 часа.

Децата одобряват, без да се мръщят, и следната запарка: в литър вода се сваряват една ябълка, дребна глава кромид лук и един картоф, до момента в който течността стане на половина. Прецежда се и се дава три пъти по чаена лъжичка.

И една изпитана рецепта за

домакински сироп срещу кашлица

с отличен резултат: 1 л. вода, четвърт чаша настърган корен от джинджифил, четвърт чаша цветове от лайка, четвърт чаша корени от ружа, 1 к.ч. пчелен мед, сока от 2 лимона, 1 ч.л канела. Към водата прибавете лайката, джинджифила и корените от ружа. Оставете да ври, до момента в който течността стане на половина. След това се прецежда. Към топлата, само че не гореща течност прибавете лимоновия сок, по-късно меда и най-сетне канелата и разбъркайте.

Дозата за възрастни е три пъти на ден по супена лъжица, а за деца се дава по чаена лъжичка. Удобството на този домакински лек е, че става за цялото семейство и може да стои дълго време в хладилника, до две-три седмици.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР