Кашлица, хрема, сънливост и тежко дишане могат да бъдат симптоми

...
Кашлица, хрема, сънливост и тежко дишане могат да бъдат симптоми
Коментари Харесай

Как домашните любимци боледуват от COVID-19?

Кашлица, хрема, унесеност и тежко дишане могат да бъдат признаци на ковид при домашните котки и кучета, само че това не би трябвало да тормози стопаните им, поучава ветеринарен доктор от Русия, написа БГНЕС.

„ Заразяването на домашни любимци с ковид е рядко и може да се случи при непосредствен и нескончаем контакт с болен човек. Ако вие сами сте заболели от ковид и забележите признаци като кихане, кашлица, секрет от очите или носа, унесеност, тежко дишане при кучето или котката, евентуално и те са се заразили ", изясни ветеринарният доктор.

Инфекцията може да бъде доказана или отхвърлена във ветеринарна клиника, където лекарите ще вземат натривка от носа от домашния любим. Същите признаци, обаче, може да са признаци на други респираторни инфекции, да вземем за пример микоплазмоза.

„ В множеството случаи домашните любимци понасят коронавирусна зараза елементарно, от време на време безсимптомно, тежките форми на болестта са извънредно редки “, споделя лекарят.

„ Ако диагнозата е доказана, само че домашният любим се усеща добре, няма потребност да го лекувате: просто следете по какъв начин се усеща. Ако прояви нови признаци или се утежни, би трябвало да го заведете на доктор “, поучава ветеринарят.

Освен известният инфектиран за хората вирус, има и различен, напълно друг, при котките, който няма общо с Covid. Той се среща при съвсем всички котки, не е рисков, само че в редки случаи може да провокира развиване на заразен перитонит и ентерит. За хората и кучетата този вирус не е рисков – с него могат да се заразят единствено представители на семейство котешки, заключава ветеринарят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР