Кашкавалът несъмнено се превърна в един от най-скъпите продукти в

...
Кашкавалът несъмнено се превърна в един от най-скъпите продукти в
Коментари Харесай

Как да разпознаем истинския кашкавал

Кашкавалът безспорно се трансформира в един от най-скъпите артикули в магазина, само че това надалеч не е гаранция за качество.

 

За да не се окажем с следващия отпадък в торбата, е добре да залагаме на одобрени производители, както и да го избираме изключително деликатно, с цел да сме сигурни, че консумираме първокласен артикул.

Тъй като се прави от над 10 литра прясно мляко и зрее към 60 дни, в случай че цената му е прекомерно ниска, това значи, че производителят сигурно е спестена или от суровината, или от времето за зреене.

 

Ето и няколко значими характерности на продукта, на които да обърнете внимание:

 

ЦВЯТ

Истинският кашкавал е с присъщ жълт цвят, който варира до бледокремаво. Когато е недоразвит, нормално е на по-светли и по-наситени линии.

 

ПЛЪТНОСТ

Узрелият, първокласен артикул е компактен, без шупли и цепнатини. Ако има пукнатини, това значи, че има неприятно протекли биохимични процеси при зреенето. Малките кръгли дупчици нормално са симптом, че има нежелани бактерии. Ако в него има огромни верни дупки, значи ви пробутват някакъв тип твърдо жълто сирене, вместо автентичен български кашкавал.

 

ТВЪРДОСТ И КОНСИСТЕНЦИЯ

Хубавият български кашкавал е по- скоро корав, в сравнение с мек и се реже елементарно. Има известна гъвкавост, само че при мощно прегъване се чупи, вместо да се разпъва. Ако млечният артикул е прекомерно мек, това значи съществуване на палмова лой. Когато го режете със леден нож, тя ще остане полепнала по него. При консумация – в случай че в устата ви се рони на трохи, вместо да се топи, значи нещата не са наред. При топлинна преправка частите се деформират, само че не се стопяват и разтичат.

 

ВКУС

Вкусът на хубавия български кашкавал е присъщ, млечно-маслен, без какъвто и да е горчив или кисел привкус.

 

ЕТИКЕТЪТ

Естествено, както при другите артикули и при кашкавала гледайте деликатно етикета. Той ще ви подскаже от какво е изработен и дали срокът на валидност не изтича.

Водното наличие на кашкавала не трябва да надвишава 42%.

 

Цената на кашкавала скочи рекордно в последните година-две, като най-неприятно е, че даже имитиращите артикули, цялостни с хидрогенирани мазнини и палмово масло, които се смятат за нездравословни за здравето, са скъпи, а за био и еко създадените от чисто мляко, които може да откриете и на трицифрена стойност, множеството българи не смеят и да си помислят. В момента кило кашкавал варира от 15 до 35-40 лв..

 

Твърди се, че качеството на един и същи бранд у нас е по-ниско, в сравнение с отвън граница, което значи, че плащаме прекалено много като крайни консуматори. Качественият кашкавал е безценен, само че това не значи, че и този със подозрително качество не е. Естествено, че при пакетирания кашкавал няма по какъв начин да съобразите всичките тези детайли, само че най-малко ще прецените дали да купувате наново от един път определена марка.

 

Така или другояче, оглеждайте, преди да пазарувате, с цел да изберете първокласен артикул и да не хвърляте парите си за палмово масло вместо за кашкавал от мляко.

Инфо: Уикенд

Тагове: палмово масло хидрогенирани мазнини фалшив кашкавал качества вкусови качества цвят плътност консистенция твърдост
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР