Кашкавалът и сиренето отново започват да поскъпват, макар и засега

...
Кашкавалът и сиренето отново започват да поскъпват, макар и засега
Коментари Харесай

Само в Австрия ядат по-скъп кашкавал от нас

Кашкавалът и сиренето още веднъж стартират да нарастват, въпреки и към този момент с съвсем незабележими темпове, демонстрират данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите за придвижването на цените на едро през миналата седмица.

Кашкавалът вид “Витоша ” към този момент се търгува приблизително против 17,34 лв. за кг, като повишаването за последните 7 дни е 5 стотинки или 0,3 на 100.

Продаваният у нас кашкавал в магазините обаче и сега е измежду най-скъпите в Европа, сочат данните на държавния уебсайт, който следи цените на дребно на главните хранителни артикули - foodprice.bg.

Средната цена на дребно за кашкавал, който е в опаковки по 400 грама, в магазините излиза 28,37 лв. или с други думи млечният артикул се предлага с над 62 на 100 надценка за крайните консуматори спрямо цената на едро. Кашкавалът, търгуван у нас, е и измежду най-скъпите в Европа. Единствено в Австрия цената му е по-висока - 32,91 лв. за кг. В Германия, Гърция, Румъния, Словения, Франция и Хърватска ядат доста по-евтин кашкавал от българите.

В Германия да вземем за пример, в която заплатите са по-високи от родните, кашкавалът коства 17 лв. за кг или над 60 на 100 по-евтино в сравнение с плащаме ние, написа Труд. 

Подобна е и обстановката с цената на сиренето от краве мляко. На едро продуктът към този момент коства 11,20 лв. за кг, като повишаването за последната седмица е с 11 стотинки за кг или 1 на 100. В магазина обаче пазарим млечното произведение по-скъпо - приблизително 16,15 лева./кг, в случай че е насипно и 22,54 лева./кг, в случай че сиренето е опаковано, демонстрират данните на foodprice.bg. Сиренето у нас е по-скъпо в сравнение с в Германия, където за пакетирания артикул заплащат приблизително 15,52 лева./кг, до момента в който в прилежаща Румъния цената е 16,42 лева./кг. По-евтино пазарят от българите краве сирене и в Словения.

В същото време през миналата седмица, обичайно поевтиняват на едро оранжерийните краставици с 46 ст./ кг до 2,18 лева./кг и вносните с 26 ст./кг до 1,95 лева./кг. Значително е поевтиняването и на черешите, които към този момент се търгуват на едро приблизително против 4,50 лева./кг или с 47 стотинки по-малко по отношение на миналата седмица.

Сред продуктите, които нарастват през последната седмица са ориз, брашно, имитиращи млечни артикули, масло, маргарин, прясно мляко, пилешко месо, пилешки кренвирши, малотрайни салами, вносни ябълки, банани, лимони, ягоди, зеле.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР