Кашкавал, салам, луканка са раздавани като компенсация за фиктивен прием

...
Кашкавал, салам, луканка са раздавани като компенсация за фиктивен прием
Коментари Харесай

В санаториума в Баня: кашкавал и салам за фиктивен прием

Кашкавал, колбас, луканка са раздавани като отплата за мним банкет в болница по рехабилитация.

Това демонстрира следствие на.

„ Пишат документи все едно сме почиващи, а ние вървим на работа. След седем дни се подписваме, че към този момент излизаме от клиничната пътека и ни връчват по 1,6 кг кашкавал. По Национален осигурителен институт е по-скъпа процедурата и в действителност на нас ни даваха по 8 кг и половина кашкавал”, описа Бояна Кандилева, някогашна служителка на Специализираната болница за рехабилитация в град Баня.

„ Имало е и случаи, когато сме били по Национален осигурителен институт и ни се оферират с изключение на кашкавала, и пилешки шишчета”, изяснява и работещ в болничното заведение рехабилитатор, поискал анонимност.

„ Два пъти ме водиха по Национален осигурителен институт и веднъж – по клинична пътека. Първия път взехме шпеков колбас, кашкавал, луканка. Аз взех колбас и кашкавал, без луканката”, споделя различен чиновник на болничното заведение.

„ Поне два пъти съм минавал по клинична пътека”, свидетелства и Николай Чакъров, някогашен рехабилитатор.

Управителката Божана Иванова също е била пациент на санаториума по клинична пътека - фиктивно, без да употребява процедури.

Специализираната болница за рехабилитация в град Баня, Карловско е филиал на цяла конструкция от санаториуми към здравното министерство. В нея се лекуват пациенти по стратегии на Национален осигурителен институт и по клинични пътеки. Според информация на Министерство на здравеопазването през 2021 година в Баня са лежали 3306 пациенти. За тях болничното заведение е получила 1 499 306 лева От Национален осигурителен институт са превели по сметката на здравното заведение 98 000 лева,за лекуването на 184 пациенти. Част от тях обаче не били действителни, настояват някогашни и сегашни чиновници.

Служителите на санаториума, които желаят анонимност, описват, че неведнъж са принуждавани да лежат фиктивно - по клинични пътеки и стратегии на Национален осигурителен институт. По документи, в единия случай почивката е по 7 дни, а в другия - по 10.

„ Идва основната сестра и споделя: „ Дай си персоналната карта, да може тук да те пуснем по клинична пътека или по Национален осигурителен институт. След седем или 10 дни ела да се подпишеш и да си вземеш кашкавала ". През другото време ние сме на работа. Няма по какъв начин да вършим процедури, до момента в който сме на работа. На няколко пъти съм взимал кашкавал поради клинична пътека, няколко пъти съм взимал двойна порция поради фиктивно наличие по Национален осигурителен институт в санаториума”, изяснява настоящ рехабилитатор.

Случвало се е и в една и съща година, един чиновник да се лекува фиктивно три пъти, споделя дългогодишната някогашна служителка на болничното заведение Бояна Кандилева. Работила е в санаториума 26 години.

По време на фиктивния престой се пускали фиктивни отпуски, твърди различен служителят.

Обясненията на управлението за какво се прави това били разнообразни. Едната е, че с парите, които постъпват от Национален осигурителен институт и Здравната каса ще се направи ремонт въз основата. Другата е, че поради пандемията не може да се запълни нужният предел от пациенти.

Управителката на болничното заведение Божана Иванова отхвърля да е имало фиктивни хоспитализации, в никакъв случай не било имало проблем с пациентите. А изказванията на сружителите изяснява с персонални претекстове.

„ Това са чиновници, които очевидно имат някакво оскърбление от това, че са си тръгнали отсам. Нарушенията са в действителност неточности, във връзка с неразписана процедура или неспазен час за процедура”, споделя тя пред Нова тв.

Директорката на Национален осигурителен институт в Пловдив изясни, че са открити нередности при лекуването на едвам четирима чиновници от санаториума в Баня. По закон, всеки, който желае да се лекува по стратегия на Национален осигурителен институт в болница в региона, би трябвало да подаде документи персонално в дирекцията в Пловдив.

„ Тогава сме открили, че в границите на Коронавирус ситуацията, е имало преместване на четири броя документи, без да бъдат лицата тук, неприсъствено. Това е казус, пропуск, който сме позволили. Все отново това е наш сътрудник и сме се доверили. Не сме имали подозрение, че има нещо нередовно”, съобщи Розалия Джинева, шеф на Търговско предприятие на Национален осигурителен институт - гр. Пловдив.

Проверките в самия санаториум се правели единствено по документи и от Национален осигурителен институт не били разкрили нещо неправилно.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР