Каша от коприва, боб с джанки, врачанска лютика, кълцаници с

...
Каша от коприва, боб с джанки, врачанска лютика, кълцаници с
Коментари Харесай

Казани с боб и лютика димят на кулинарен фест насред Монтана

Каша от коприва, фасул с джанки, врачанска лютика, кълцаници с пиле, с патладжан, баници и питки могат да опитат поданици и посетители на Монтана на кулинарния фестивал „ Бабина душица ”. Организатори на кулинарния ваучър, който се организира за седми път, са община Монтана и литературния клуб „ Любители на кафе и дебели книги ”, чийто мотор – Ели Лозанова, е и основен готвач в кухнята навън.
 babina_dushica_montana20180526b  babina_dushica_montana20180526c  babina_dushica_montana20180526a
Манджите къкрят на огън покрай Областната администрация и общината, а край казаните с черпаци в ръце дружно с началник Лозанова обикалят и четирима врачани. Във фестивала със свои специалитети  участват и майстори от селата Дунавци, Комарево и Говежда, а всеки изкушен от вкусните манджи и мезета може да се включи да оказва помощ.

„ Да готвиш обичайни ястия, които да опитат доста хора, е необикновено преживяване ”, споделя 17-годишната Ива Еленкова. Тя взе участие в литературния клуб, само че на феста е поела ролята на  помощник готвач – пържи патладжан, пече чушки и бели картофи.

„ Ще ми бъде потребно в бъдеще, тъй като има предписания на обичайни ястия за Северозапада, които дори не съм чувала ”, споделя тя.  Прочутият в региона занаятчия на черпака Дядо Скръц пък забърква фасул с тревички  и джанки и баш врачанска лютика. В лютиката той поставя и дива мента и маточина, които я трансформират във вълшебно ядене, споделя кулинарния вълшебник.

Преди това печените чушки, яйца, домати, патладжан, чесън, лук, пикантен пипер, магданоз и зехтин се изцеждат от водичката, която са пуснали и се накълцват. „ Всичко би трябвало да се пече на плам, тъй като по този начин е най-вкусно ”, изяснява Дядо Скръц и внимава да не гръмнат яйцата в тенджерата, тъй като „ не познават това огнище ” „ Рецептата е простичка, само че с цел да се получи би трябвало доста работа! ”, усмихва се майсторът и  се навежда над огъня, тъй като кметът Златко Живков му е заречен, че с другари и посетители ще  дойдат да пробват специалитетите.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР