Каша от коприва, боб с джанки, баш врачанска лютика, кълцаници

...
Каша от коприва, боб с джанки, баш врачанска лютика, кълцаници
Коментари Харесай

Дядо Скръц кълца баш врачанска лютика за кмета на Монтана

Каша от коприва, фасул с джанки, баш врачанска лютика, кълцаници с пиле и патладжан, баници и питки могат да опитат всички на кулинарния фестивал „ Бабина душица” в центъра на Монтана. Манджите къкрят на огън наоколо до алеята на занаятите.
Фестивалът се организира за седми път, прецизира главният му основател Ели Лозанова – тя е основният готвач, намира на всички работа в кухнята навън. Нейни уредници са община Монтана и литературния клуб „ Любители на кафе и дебели книги”, който Ели управлява.
Във фестивала на българската кухня в Монтана тази година готвят четирима врачани. Има участници от селата Дунавци, Комарево и Говежда. Отделно всеки искащ може да се включи да оказва помощ.
„ Да готвиш обичайни ястия, които да опитат доста хора от Монтана е необикновено изживяване”, споделя 17-гидишната Ива Еленкова. Тя взе участие в литературния клуб, само че за случая става асистент готвач - пържи патладжан, пече чушки, бели картофи. „ Ще ми бъде потребно в бъдеще, тъй като има предписания на обичайни ястия за Северозапада, които дори не съм чувала”, споделя тя. Ива към този момент знае, че организацията е комплицирано нещо. „ Свалям шапка на Ели, че го прави толкоз години”, споделя, впечатлена от това по какъв начин хората които идват и питат може ли да се включат, знаят какво да вършат, по кое време да го вършат, къде да застанат и няма навалица.
Боб с тревички и джанки и баш врачанска лютика са двете ястия, които наложително ще сготви Дядо Скръц. Дива мента и маточина поставя този път в лютиката. Иначе печените чушки, яйца, домати, патладжан, чесън, лук, пикантен пипер, магданоз и зехтин се изцеждат от водичката, която са пуснали и се накълцват.
„ Всичко би трябвало да се пече на плам, тъй като по този начин е най-вкусно”, споделя Дядо Скръц и поглежда към тенджерата, в която се щемпел яйцата. Очаква някое да гръмне, тъй като не познава това огнище. Подсмихва се и добавя, че рецептата е простичка, само че с цел да се получи си би трябвало доста работа. Кметът Златко Живков му е заречен, че ще опита баш врачанската лютика.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР