Касем Солеймани е архитектът на стратегията на Иран за т.нар.

...
Касем Солеймани е архитектът на стратегията на Иран за т.нар.
Коментари Харесай

САЩ елиминираха лидера на иранските елитни части "Ал Кудс"

Касем Солеймани е архитектът на тактиката на Иран за така наречен прокси спорове посредством поддръжката, въоръжаването и финансирането за проирански милиции в целия регион.

Съединени американски щати са умъртвили водача на елитните елементи " Ал Кудс " на Иранска революционна армия при ракетен удар в Багдад. Генерал Касем Солеймани е бил отхвърлен по разпореждане на американския президент Доналд Тръмп, оповестиха от Пентагона след осъществяване на офанзивата. Това е станало, с цел да се предотвратят нови удари и проектите на Иран за бъдещи офанзиви. Ударът на Съединени американски щати идва два дни, откакто офанзивите против американското посолство в иракската столица бяха прекъснати, шиитските милиции се отдръпнаха и се очакваше фаза на договаряния.

Ликвидирането на ген. Солеймани, считан за управителна мощ зад голям брой задгранични интервенции на Техеран, на непозната територия, основава невиждана с неизвестността си обстановка в Близкия изток. Това може да провокира нови военни или паравоенни дейности - от акции на възмездие по целия свят до експлоадиране на революция в Ирак.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Очаквано след новината за ракетния удар цената на петрола скочи. Брентът набъбна с над 4% до 69.16 $ за барел, като към 11.00 часа българско време цената е 68.42 $. Американският недопечен нефт се увеличи с 4.3% до 63.84 $, с цел да отстъпи по-късно до 63.08 $.

Обяснението на Пентагона

" По разпореждане на президента американските военни започнаха решителни отбранителни дейности за отбрана на американските чиновници зад граница като убиха Касем Солеймани, началник на корпуса " Ал Кудс " на Иранската революционна армия, който Съединени американски щати разгласи за задгранична терористична организация ", се споделя в известието на военното министерство на Съединени американски щати.

" Ген. Солеймани разработваше проекти за набези против американски дипломати и чиновници в Ирак и региона. Той и неговите елементи " Ал Кудс " са виновни за гибелта на стотици американци и техни сътрудници от интернационалната коалиция, както и за раняването на още хиляди хора. Той оркестрира нападенията против бази на обединението в Ирак през последните няколко месеца, в това число на 27 декември, в които починаха и бяха раени американци и иранци. Той е одобрил и нападението против американското посолство в Багдад тази седмица. "

Според ръководителя на комисията по външните работи в Камарата на представителите, демократът Елиът Енгъл, Конгресът на Съединени американски щати не е бил авансово известен за нанасянето на ракетен удар в Ирак против иранския военачалник Касем Солеймани. " Този удар беше осъществен без известяван, нито съвещания с Конгреса. Извършването на толкоз съществени дейности без привличането на Конгреса повдига съществени правни въпроси и съставлява удар по пълномощията на Конгреса ", заявявява Енгъл.

Иранската национална телевизия удостовери рано сутринта, че Солеймани е станал жертва на ракетни удари на американски хеликоптери. Сред починалите е и Абу Махди ал Мухандис (боен псевдоним на Джамал Джафар Мохамед Али Ебрахими), зам.-командир на Хашд ал Шааби - подкрепяни от Иран шиитски войски в Ирак.

Касем Солеймани е архитектът на тактиката на Иран за така наречен прокси спорове посредством поддръжката, въоръжаването и финансирането за проирански милиции в целия регион. Той беше и евентуално най-важният ирански фактор в Близкия изток през последните 30 години, са първите мнения на анализатори.

Иран даде обещание възмездие

Иранският висш водач аятолах Али Хаменей се зарече да отмъсти за гибелта на военачалник Солеймани. Външният министър на страната Мохамад Джавад Зариф предизвести в Twitter, че това е " извънредно рискова и безразсъдна ескалация " и съгласно него Съединени американски щати ще носят отговорността за всички последици. Солеймани беше най-ефективната мощ в битката с " Ислямска страна ", Ал-Кайда и сирийската формация Фронт Ан Нусра, съобщи Зариф, представен от Reuters.

Самият Солеймани се преглежда в страната си като народен воин и знак на възходящата военна и геополитическа мощност на Иран. Според някои коментатори и медии известността му е по-ниска единствено от тази на аятолах Хомейни. Този фактор евентуално също ще изиграе роля при съвсем сигурния ответен удар от страна на Иран, до момента в който Ирак рискува да се трансформира в игрално поле за война сред Вашингтон и Техеран.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР