Късчета мозайкa от рушащия се монумент на връх Бузлуджа се

...
Късчета мозайкa от рушащия се монумент на връх Бузлуджа се
Коментари Харесай

Продават мозайката от Бузлуджа в Ebay

Късчета мозайкa от рушащия се паметник на връх Бузлуджа се оферират за обмен в Ebay, сигнализираха консуматори в обществените мрежи. Някои от тях споделиха „ оферта “, съгласно която няколко от смалтовите късчета могат да бъдат закупени за скромните 9,99 $ плюс 4,99 $ за пощенските разноски.

Стотици мъже и дами яростно разясниха предлагането, като измежду изявленията имаше от „ Дотам ли я докарахме, вандали долни?! “ през „ Душичката си продадохме, ей “ до апели да бъде докладван продавача на Министерство на вътрешните работи и той да бъде получено наказване, тъй като в действителност търгува с държавна благосъстоятелност, съобщи "Монитор ".



Работили в миналото в екипа на казанлъчанина Стефан Ноев, който отговаряше за бузлуджанския паметник до конфискацията му през 1991 година описват, че през миналите десетилетия от катакомбите са изнесени тонове материали. Изчезнали са хиляди квадратни метри гранитни и мраморни плочи, с които е бил постлан подът, „ изпарили “ са се тонове скъпа медна ламарина, с която е бил обшит покривът на "Чинията ".

Сред най-тъжните мемоари е разказът за ограбени костюми от дрешника, които били предопределени за членовете на тогавашното Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия при гостуванията им на върха за обичайните празнувания. На костюмите, връхните палта и бомбетата имало пришити етикети с имената на големците. С някои от тях години по-късно се разхождали новоназначените „ ликвидатори “.

Явно в този момент е пристигнал моментът за разпродажбата на мозаечните пана, дело на създатели като Иван Кирков, Величко Минеков, Валентин Старчев, Йоан Левиев, Иван Стоилов-Бункера, Димитър Киров и доста други измежду най-известните художници.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР