Кърваво писмо се получи в детска градина Наталия. Подписано от

...
Кърваво писмо се получи в детска градина Наталия. Подписано от
Коментари Харесай

Подготвачета вдигнаха Априлско въстание СНИМКИ

Кърваво писмо се получи в детска градина „ Наталия ”. Подписано от воеводата Каблешков. Но не свари неподготвени децата от четвърта група. Оказа се, че те от дълго време са в заверата, събрали са и 12 жълтици за пушки и ботуши. Скочиха комитите. Развя байрака Райна Княгиня. Екнаха гърмежи и камбани. И се почна Априлското въстание.

С възстановката ДГ „ Наталия ” съблюдава традицията си всяка година в Деня на националните будители подготвачетата от последната група да изнасят пред всички деца специфичен театър. Този път „ делото патриотическо и скрито ” увлякло и родителите. Месец преди празника вкъщи разпечатали лика по на един воин и разказали за него на децата, а малчуганите на собствен ред занесли портретите и споделили наученото с връстниците в занятие по родолюбие. Когато дете споделя на дете, се научава най-добре и вълнението е по-голямо, споделиха учителките Теодора Терзиева и Боряна Калайджиева. Заедно с хлапетата те оформили ъгъл на будителите. Изработили и картонени слънчогледи. Всеки посетител получи по един филиз, с цел да се сее по този начин алегорично семето на знанието.

" На 1 ноември би трябвало да сме в час, в час по история ", разгласи пред гостите на тържеството Мартин Каравастев. Марияна описа в стих, че е „ наследничка богата ” с прелестна свободна татковина. Мария напомни в рими за Кирил и Методий, сътворили 30 вълшебни знаци. А Митко върна по стъпките на Левски, който „ по селата ходел постоянно друг – самоуверен и приветлив ”. Малки юмручета се подвигнаха уверено на „ Тих бял Дунав се вълнува! ”.

А чухте ли за Бенковски, баш воеводата, запита Павлина. И гостите се придвижиха в Байивановата къща на заседание на съзаклятниците, наобиколили масата със сандъчета с националната пара за въстанието и миндери с червени китеници. И други желаеха да дойдат, но не е тяхна работа, отсякоха съществено дребните комити. 6-годишният Петър Николов в ролята на Бенковски обрисува ситуацията: народът страда, а земята е напоена с кръв и сълзи. И запита какъв брой наброяват бунтовниците. Само в Четвърти революционен окръг са към този момент над 50 000, преброиха се четниците. И съобразиха, че в случай че те заловен гората, ще пострадат дамите и децата. Затуй се взе решение да въстане заедно целият народ. Юнаците поставиха клетва върху Евангелие и пищов, па се хванаха през рамо като побратими и проводиха да повикат учителката.

Кого имам достойнството да видя, поинтересува още на влизане Лорин Йълдъръм в ролята на Райна Княгиня. „ Аз съм тоз, който знае всичко и нищо. Ходил съм на всички места и на никое място. По-точно наричам се Бенковски ”, отвърна й Петьо с думите на комитата, непокътнати в историческите извори. И я придума с лъвски знаци за извеза знамето на тез юнаци. Докато Попгеоргиева изписва с иглата „ Свобода или гибел ”, приседнала на трикрако столче, дружината запя „ Боят настана ”.

„ Слушайте, слушайте, три часа става, откак в Копривщица гърмят пушките ”, дотича въстаник и изчете Кървавото писмо на Каблешков. Райна Княгиня развя знамето на Априлското въстание. А потомците на героите от него заключиха: „ Ако питате за свободата, тя просто клокочи в песните и танците на всички хора! ”.

За да стане гражданска война, трябват няколко души и знаме, схванал Мартин Каравастев по време на подготовката за представлението в детската градина. Момците обаче би трябвало да са мощни и да устоят на всичко – като децата от нашата група, направи съпоставяне той. И като му се стори, че това не е задоволително ясно, добави, че е наложително да имат смели сърца и души.

Децата от подготвителната група помечтаха за свободна и красива България, в която има дървета, цветя, слънце, облаци, а хората са почтени и се обичат.

Вече знаят за Христо Ботев, Васил Левски, капитан Петко челник, Паисий Хилендарски, Кирил и Методий. А техните най-големи герои през днешния ден са... „ Мама и тати! Винаги ги нося ето тук ”, докосна гръдта си в четническа униформа Мартин.

Отец Ангел от храма „ Св. оракул Илия ” отслужи водосвет и благослови децата и техните учителки да бъдат здрави и будни, с цел да опазят вярата и отечеството.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР