Къртят парата, къртят! Собственици на магазини с български стоки карат

...
Къртят парата, къртят! Собственици на магазини с български стоки карат
Коментари Харесай

Гурбетчията: Прати наша ракия, тук цената е 15 евро за бутилка!

„ Къртят парата, къртят! Собственици на магазини с български артикули карат коли за по 200 000 евро! Поръчваме си по кашон мастика да ни пратят родственици, че тук една бутилка е 10-15 евро “-така приказват нашенци на гурбет в Холандия.

Всичко може да се откри в БГ хранителни магазини в градовете с огромни родни диаспори. Бусове пък всяка седмица зареждат родна стока, която потегля за „ Ниската земя “, Германия, Белгия, Италия, Великобритания…

Цените на всички български артикули са от малко малко същата цифра като в магазинната мрежа в Родината, само че с „ евро “ вместо лв. на етикета. Ако бутилка мастика в Кърджали и Смолян се купува приблизително за 7-8 лв., то в български магазин в Хага е изложена за 10 евро. Щандовете са цялостни с всички типове роден алкохол. Бурканче лютеница върви за 5 евро, вафлите за по 2,50-3 евро, описват нашенци.

Родопски гурбетчии поставят на масите си даже дълготрайни салами, импорт от… Кърджали, създадени в сърцето на Източните Родопи.

„ Някои от магазините са отворили порти преди двадесет години. Завъртат голям оборот от гастарбайтери от Източна Европа. Но и от локални хора. Най-много, несъмнено, пазарят български жители. Самите притежатели имат бусове, които зареждат съвсем всяка седмица “, споделят родопски гастарбайтери.

Превозвачи от района от десетилетия също въртят бизнес с родни артикули. Кашони с лютеница, алкохол, буркани туршия пълнят бусовете при всеки курс. Стоката се разпродава на мига след идването. Естествено-в евро.

„ Другият, по-евтин вид, е да поръчаш на родственици вкъщи. Да пратят един кашон ракия, даже може и бидон кисело зеле “, споделят нашенци.

Инфо: 

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР