"Картофите са отличен източник на много витамини, макро- и микроминерали,

"Картофите са отличен източник на много витамини, макро- и микроминерали, ...

Обориха твърдението, че картофите са вредни.


"Картофите са отличен източник на много витамини, макро- и микроминерали, за които много хора харчат пари, за да си купуват хранителни добавки - каза проф. Дерек Стюарт от шотландския институт "Джеймс Хътън". - Те съдържат също каротиноиди и полифеноли, както и доста фибри".

Британски учени също обявиха полезността от картофите, както и, че намаляват риска от инфаркт и деменция, съобщи в. "Дейли мейл". С това твърдение те оборват насажданото от десетилетия мнение, че са нездравословни и се препоръчва да бъдат ограничавани в менюто.

Доказателствата за ползите от картофите учените излагат в 60 страници, в доклад, в който анализират и предишни трудове по темата. Те призовават да се преоцени този продукт заради "ясните ползи за здравето". Според тях дори човек да яде само картофи през целия си живот, "ще остане доста здрав".

Учените са категорични, че твърдението за картофите, че са лош източник на витамини и минерали не е правилно, тъй като те съдържат витамин С, витамин В6, витамин В9. Освен това минералите в тях оцеляват дори при обработването им на висока температура. Не на последно място е фактът, че те засищат много повече в сравнение с храни със същото въглехидратно съдържание.

Изследвания показват, че картофите предпазват от сърдечносъдови заболявания, а замяната на месото с тях и със зеленчуци намалява опасността от инфаркт. Наблюдава се и повишена когнитивна функция при възрастните хора, които редовно ядат картофи.

/БТА/
По публикацията работи: Надежда Йосифова

Източник: dnes.bg