Картофите, оставени за твърде дълго, могат да започнат да поникват,

...
Картофите, оставени за твърде дълго, могат да започнат да поникват,
Коментари Харесай

Годни ли са за употреба покълналите картофи, ако ги почистим?

Картофите, оставени за прекомерно дълго, могат да стартират да поникват, което води до спор дали е безвредно да ги ядете.

Някои хора считат, че покълналите картофи са изцяло безвредни за ястие, стига да се отстранят кълновете, написа. От друга страна, мнозина предизвестяват, че покълналите картофи са токсични и предизвикват хранително отравяне.

Картофите са натурален източник на соланин и чаконин, две естествено срещащи се гликоалкалоидни съединения, намиращи се в разнообразни други храни, в това число патладжани и домати. В дребни количества гликоалкалоидите могат да предложат изгоди за здравето, в това число антибиотични свойства и резултат на намаление на кръвната захар и холестерола. Въпреки това, те могат да станат токсични, когато се употребяват в огромни количества.

Ефектите от яденето на покълнали картофи

Тъй като картофът покълва, наличието на гликоалкалоиди в него стартира да се усилва. Следователно, яденето на картофи които са покълнали, може да докара до консумация на несъразмерни количества от тези съединения. Симптомите нормално се развиват в границите на часове до 1 ден след ястие на покълнали картофи. При по-ниски дози несъразмерната консумация на гликоалкалоиди нормално води до повръщане, диария и коремна болежка.

Консумирани в огромни количества, те могат да причинят ниско кръвно налягане, интензивен пулс, тресчица, главоболие, комплициране и в някои случаи даже гибел. Нещо повече, няколко изследвания демонстрират, че яденето на покълнали картофи по време на бременност може да усили риска от вродени недостатъци. Следователно, бременните дами е добре напълно да заобикалят покълнали картофи.

Отделянето на кълнове, зелената кожа и натъртените елементи на картофа, както и сотирането му, може да помогне за понижаване на гликоалкалоидите. Необходими са обаче повече проучвания. Съхранението на недокоснати, сухи картофи на хладно, изсъхнало и мрачно място може да помогне за понижаване на вероятността от покълване.

Как да премахнем токсините от покълващите картофи?

Гликоалкалоидите са изключително съсредоточени в листата и кълновете на картофите. В допълнение на това, увреждането, зеленината и горчивия усет са 3 признака, че наличието на гликоалкалоиди в картофите може да се е нараснало внезапно.

Следователно, премахването на кълновете, зелената кора и натъртените елементи на картофа може да понижи риска от отравяне. В допълнение, беленето и пърженето могат да оказват помощ за понижаване на гликоалкалоидите. Готвенето, печенето и нагряването в микровълнова фурна имат дребен резултат върху това.

Понастоящем не е ясно дали тези дейности са задоволителни за съответна отбрана против гликоалкалоидна токсичност. Ето за какво доста организации допускат, че е най-добре би било да изхвърлите всички картофи, които са покълнали или станали зелени.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР