Картофите, оставени за твърде дълго, могат да започнат да поникват,

...
Картофите, оставени за твърде дълго, могат да започнат да поникват,
Коментари Харесай

Опасно ли е да ядем покълнали картофи

Картофите, оставени за прекомерно дълго, могат да стартират да поникват, което води до спор дали е безвредно да ги ядете. Някои хора считат, че покълналите картофи са изцяло безвредни за ястие, стига да се отстранят кълновете. От друга страна, мнозина предизвестяват, че покълналите картофи са токсични и предизвикват хранително отравяне.

Картофите са натурален източник на соланин и чаконин, две естествено срещащи се гликоалкалоидни съединения, намиращи се в разнообразни други храни, в това число патладжани и домати. В дребни количества гликоалкалоидите могат да предложат изгоди за здравето, в това число антибиотични свойства и резултат на намаление на кръвната захар и холестерола. Въпреки това, те могат да станат токсични, когато се употребяват в огромни количества.
Какво (не) знаем за картофите?
1. Картофите са от Южна Америка. Много хора неправилно считат Ирландия за тяхното отечество. Култивирани от диво растение в район, обх...
Прочети повече
Ефектите от яденето на покълнали картофи

Тъй като картофът покълва, наличието на гликоалкалоиди в него стартира да се усилва. Следователно, яденето на картофи които са покълнали, може да докара до консумация на несъразмерни количества от тези съединения. Симптомите нормално се развиват в границите на часове до 1 ден след ястие на покълнали картофи. При по-ниски дози несъразмерната консумация на гликоалкалоиди нормално води до повръщане, диария и коремна болежка.

Консумирани в огромни количества, те могат да причинят ниско кръвно налягане, интензивен пулс, тресчица, главоболие, комплициране и в някои случаи даже гибел. Нещо повече, няколко изследвания демонстрират, че яденето на покълнали картофи по време на бременност може да усили риска от вродени недостатъци. Следователно, бременните дами е добре напълно да заобикалят покълнали картофи.

Отделянето на кълнове, зелената кожа и натъртените елементи на картофа, както и сотирането му, може да помогне за понижаване на гликоалкалоидите. Необходими са обаче повече проучвания. Съхранението на недокоснати, сухи картофи на хладно, изсъхнало и мрачно място може да помогне за понижаване на вероятността от покълване.
Защо картофите са рискови за бременните дами?
Този зарзават е една от най-популярните храни в света. Той е хранителен и на ниска цена, съдържа голям брой витамини и засища бързо и дейно...
Прочети повече
Как да премахнем токсините от покълващите картофи?

Гликоалкалоидите са изключително съсредоточени в листата и кълновете на картофите. В допълнение на това, увреждането, зеленината и горчивия усет са 3 признака, че наличието на гликоалкалоиди в картофите може да се е нараснало внезапно.

Следователно, премахването на кълновете, зелената кора и натъртените елементи на картофа може да понижи риска от отравяне. В допълнение, беленето и пърженето могат да оказват помощ за понижаване на гликоалкалоидите. Готвенето, печенето и нагряването в микровълнова фурна имат дребен резултат върху това.

Понастоящем не е ясно дали тези дейности са задоволителни за съответна отбрана против гликоалкалоидна токсичност. Ето за какво доста организации допускат, че е най-добре би било да изхвърлите всички картофи, които са покълнали или станали зелени.
Не изхвърляйте водата, в която сте варили картофи
В идващите няколко реда ще ви срещнем и с това - за какво не трябва да изхвърляте водата от сварени картофи.Много огромен % от хората...
Прочети повече
 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР