Картите за самоличност на гражданите на страните от Европейския съюз

...
Картите за самоличност на гражданите на страните от Европейския съюз
Коментари Харесай

Всички лични карти в ЕС да са с пръстови отпечатъци, предлага Еврокомисията

Картите за идентичност на жителите на страните от Европейския съюз ще би трябвало да съдържат и цифрови изображения на пръстовите отпечатъци на притежателя. Това е предлагането на Европейската комисия от вторник като мярка за битка с фалшифицираните документи, употребявани от нарушители и екстремисти.

" Ройтерс " разяснява, че самодейността евентуално ще разбуни духовете в страни като Германия, където отношението към персоналните данни е изключително сензитивна тематика.

Комисията желае да се приключи издаването на документи за идентичност на книжен притежател, тъй като те се подправят доста по-лесно и могат да се употребяват за нелегално влизане в Европейски Съюз. Но предлагането не задължава никоя страна да вкарва карти за идентичност, а единствено визира тези от тях, които създадат този избор. За тях самодейността е на персоналната карта да има две фотоси - на лицето и на два пръстови отпечатъка.

Ако предлагането бъде утвърдено, старите персонални карти би трябвало да станат невалидни след 5 години. За картите, които не съдържат чип за електронно разчитане, срокът е още по-кратък - 2 години. Личните карти по новия стандарт ще са с 10-годишен период на годност.

Еврокомисията счита, че сега към 80 милиона европейци имат персонални карти без биометрични данни и без чип. Всички страни от Европейски Съюз като се изключи Англия, Ирландия и Дания, издават такива карти. В Австрия и Швеция жителите могат да изберат дали да им бъде издадена такава карта. От 2009г. в Европейски Съюз се изисква паспортите да съдържат биометрични данни, само че мярката още не е въведена навсякъде.

В някои страни като Германия може да се избере дали персоналната карта да съдържа пръстови отпечатъци. В Испания новите карти наложително включват тази информация.

Предложението на Европейската комисия следва да бъде подложено на спор и гласоподаване от Европейския парламент.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР