Картите за градски транспорт в цялата страна ще поевтинеят за

...
Картите за градски транспорт в цялата страна ще поевтинеят за
Коментари Харесай

От 1 февруари поевтиняват картите за градски транспорт в страната за пенсионери и учащи

Картите за градски превоз в цялата страна ще поевтинеят за пенсионери и учащи, а за децата до 10-годишна възраст пътуванията ще са безвъзмездни. Увеличават се отстъпките на картите за градския превоз на пенсионерите от 20 на 40%, а ученическите от 20 на 70 на 100. Това реши Министерския съвет, който отпусна 100 млн. лв. за субсидиране на публичния превоз. Парите са обезпечени от свръхпечалбите на петролните компании. Проверка на " По света и у нас " в страната обаче сподели, че в някои градове към този момент е реализирано препоръчаното от държавното управление понижение.

Намалението на картите за публичният превоз ще влезе в действие от 1 февруари.

" Виждаме, че когато някой прави работата си съзнателно и с мисъл за другите, има резултати за хората ", съобщи Гълъб Донев - длъжностен министър-председател.

С решението действително се усилва дотацията, която получава публичния превоз, с цел да се компенсира разликата сред действителната цена на транспортния документ и понижената.

" Като цяло бюджета на тази мярка е 73 млн. лв. - те са обезпечени от свръхпечалбите, които събрахме от рафинерията в Бургас ", уточни Христо Алексиев - длъжностен вицепремиер по икономическите политики и министър на превоза.

Правителството ще отпусне и 27 млн. лв. на общините, в които има непечеливши линии до дребни обитаеми места.

Христо Алексиев: " Държавата взе решение да усили дотацията и на тези нерентабилни линии, с цел да могат всички хора без значение дали живеят в огромно или в малко обитаемо място, да имат досегаемост, да имат обезпечен превоз ".

Правителството работи и по нова мярка, която да размени съществуващата до края на предходната година от 25 стотинки за литър гориво. Вместо нея ще се търси вид да бъдат подкрепени най-нуждаещите се.

По-трудно ще бъде издаването на безплатните карти за деца до 10 години, защото те се отпечатват в Българска народна банка за цялата страна. Транспортните сдружения се съмняват, че това може да стане до 1 февруари.

Затова сигнализират и от Варна. Там ученическата карта за всички линии на градския превоз коства 15 лева, като понижението е 70%. Хората над 65-годишна възраст заплащат 2 лева за една линия, понижението е 94%, а картата за всички линии коства 8 лв. - понижението е 84%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР