Картините са дело на български художници от Дебърската школа Уникално

...
Картините са дело на български художници от Дебърската школа Уникално
Коментари Харесай

Уникално! Православна изложба гостува в католическа катедрала в Палермо

Картините са дело на български художници от Дебърската школа Уникално по рода си събитие беше единственото българско присъединяване на Седмицата на културата в Палермо, Сицилия. По този мотив в катедралата Chiesa del Santissimo Salvatore в сърцето на Палермо беше открита изложбата " Kostinbrod - cammino, fede, storia`, представяща неповторимите фрески от храм " Св. Петка " в костинбродското село Богьовци.

Стенописите са дело на майстори от Дебърската школа, като техните произведения се открояват с висок натурализъм и художествена стойност. Църквата е със статут монумент на културата от локално значение, а с времето стенописите са реставрирани и обектът от ден на ден се развива като туристическа дестинация. Това е впечатлило уредниците на изложбата, които предоставиха експозиционна повърхност не къде да е, а в католическа катедрала. Самата галерия беше открита от принцът на Палермо-Бернардо Торторичи Монтаперто ди Раффадали, Принц на Раффадали и Дука на Сан Николо’ и от кмета на община Костинброд Трайко Младенов.



На откриването участваха и представители на общинска администрация и общински съветници от Костинброд, представители на локални медии, както и доста посетители и туристи на Палермо. Посетителите имаха опция да се снабдят с осведомителни издания по отношение на историята на храм " Св. Петка " и резиденцията на Константин Велики в Костинброд. Стотици туристи в Палермо имат опция да се насладят на изложбата, която показва един от бисерите на богатото културно завещание на запад от София. Уникалното в тази ситуация е, че галерия, представяща част от културното завещание на източното православие гостува в католически храм. Това е добър образец, че обединена Европа би трябвало да подчертава на общите черти в културите и политиката, а не на разграничителните линии и граници.

Приносът на изложбата е неоспорим както за община Костинброд на локално равнище, по този начин и за България, тъй като това беше единственото българско присъединяване в Седмицата на културата в Палермо. За първи път сходно културно мероприятие, проведено от община Костинброд, се показва на такова високо равнище. От друга страна православния свят има с какво да се гордее, тъй като източноправославните обичаи и просвета намират необятно поле за показване и социализация отвън рамките на православния свят.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР