Картините на големи български творци, на чиито фон са се

...
Картините на големи български творци, на чиито фон са се
Коментари Харесай

Изкуството в 140-годишната история на Дипломатическата служба

Картините на огромни български създатели, на чиито декор са се провеждали редица значими срещи и диалози, са изложени в галерията на Националната художествена академия. Поводът е 140 години от основаването на Българската дипломатическа работа. Изложбата е отворена до 23 септември.

Дипломацията и културата постоянно вървят ръка за ръка, тъй като създателите са част от полoжителния образ на България. Това е и една от аргументите Министерството на външните работи да има сбирка с над 3000 творби.
Екатерина Захариева, министър на външните работи: Две от картините са от моя кабинет и в действителност порaди извънредно богатия фонд, който има Министертството, приветствам създателите за доста положителния асортимент. Явор Койнаков, Държавен културен институт към Министерство на външните работи: Много е впечатляващо по какъв начин Дипломатическата работа е приемала през годините може би най-новаторските, най-интересните имена и ги е насърчавала.
Освен, че показват страната със своя гений, някои от творбите в изложбата са отдадени на значимите национални въпроси.

Явор Койнаков, Държавен културен институт към Министерство на външните работи: Много е забавно, това че Балчик и Добруджа стават непрекъсната тематика за десетилетия в българското изкуство. Едно просто пояснение - спомняме си датата 7 септември и връщането на Южна Добруджа.
Цено Тодоров, Златю Бояджиев, Димитър Киров, Светлин Русев са измежду създателите, чието изкуство съпътства дипломацията. А до техните картини ще забележим и оредени и медали, връчвани за заслуги към България.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР