Картината „Осмиването на Христос“ на италианския художник Чимабуе, открита преди

...
Картината „Осмиването на Христос“ на италианския художник Чимабуе, открита преди
Коментари Харесай

Франция събира пари за шедьовъра, намерен в кухнята на французойка

Картината „ Осмиването на Христос “ на италианския художник Чимабуе, открита преди време над готварската печка на французойка, бе продадена предишния месец за 24 млн. евро, само че Франция не разрешава износа ѝ, обявайки я за национално благосъстояние. За интервал от 30 месеца творбата не може да бъде изнесено от страната, което би трябвало да обезпечи задоволително време на страната да събере пари за откупуването ѝ, написа Би Би Си.

Предренесансовият занаятчия Чимабуе е прочут още като Чени ди Пепо. Той е измежду първите създатели в Италия, които загърбват византийския канон в изкуството и стартират да рисуват по-реалистични облици.

Малката картина с размери 20,3 на 28,5 см, е видяна от аукционер по време на оглед на жилището на стара французойка на 90 км от Париж.

Жената е на над 90 година и към този момент живее в дом за възрастни – и преди да разгласи жилището си за продажба, фамилията ѝ повикало аукционер, който да огледа дали има скъпи движимости. Филомен Улф вижда шедьовъра закачен над готварската печка – до този миг считан от фамилията за остаряла съветска икона. Творбата е основана върху дърво и има златен декор.

Изпратена за оценка в Париж, специалистите вземат решение изрично, че създател на творбата е Чимабуе.

Аукционната къща не заяви името на новия притежател, когато предложи картината за обмен предишния месец, само че френските медии приказват за двама колекционери от Чили, които живеят в Съединени американски щати и събират главно ренесансово изкуство.

От културното министерство на Франция ще основат акции за набиране на средства за откупуване на картината. Ако начинанието им се окаже сполучливо, „ Осмиването на Христос “ ще бъде изложена в Лувъра, дружно с още едно произведение от същия създател – „ Maestà de Santa Trinita “

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР