Картината на деня на Градската художествена галерия Борис Георгиев –

...
Картината на деня на Градската художествена галерия Борис Георгиев –
Коментари Харесай

Равноденствие от Володя Вълчев – екстремната експресия, която продължава да вълнува

 Картината на деня на Градската художествена изложба " Борис Георгиев " – Варна през днешния ден е на едно от емблематичните лица на варненската артистична бохема от последните години на ХХ век – Володя Вълчев (1953 – 2000). В неговите картини участват непроменяемо водата, земята и въздухът – трите стихии, уловени със пристрастеност и рискова експресия във върхово естетско прекарване на цвета. За своите фенове Володя Вълчев остава Повелителят на пролетните води, който усеща тревожната хубост на силите на живота. Той беше художник, който чуваше звука на цвета. Нека се вслушаме/вгледаме в неговото " Равноденствие ", забележителна картина, която продължава да вълнува.

Картината показва изкуствоведът Румен Серафимов, организатор в Градската художествена изложба " Борис Георгиев " – Варна и откривател на творчеството на художника:

Володя Вълчев е от поколението, което влиза в изкуството ни в самото начало на 80-те години на ХХ век. Изключително мощно потомство, което внася по-модерен, по-свободен дух на изложение. Тази картина е от втория интервал на живописното творчество на Володя Вълчев. През 1985 година той влиза в новото си, пространно и ярко ателие във фабрика " Вулкан ", превърната в художническа колония. През идващите пет години в живописта му се появяват нови особености, които придават доста впечатляващ образен темперамент на картините му. В общото мрачно, сиво-черно или студено кафяво пространство изгрява доста по-цветен и натоварен център най-вече в алената гама. Това се вижда и в тази изключителната творба от 1989 година, в която се разпознава силуетът на женско тяло, ситуирано отвесно в средата на композицията. Фигурата е стопена и превърната в чиста, експресивна и чувствена живопис в някакъв мистериозен " Бейкъновски " дух.

Естетическият темперамент на изкуството на Володя Вълчев го приобщава напълно и изцяло към модерната европейска живопис. Или по-точно към този неин типичен стадий от развиването ѝ, при който се отстранява миметичната, природонаподобителната, реалистичната изразност и се одобряват правилата на самостоятелната живопис. Тези правила вкарват изразяването на първо място на субективното прочувствено прекарване, на самостоятелната психика, на персоналния характер и възприятие. Те основават " самостоятелната пластическа хубост "  (Пол Гоген) на творбата, която има своя независима логичност и организация на изобразителните детайли, на пространствените съотношения и на хроматичните стойности, които са доста по-различни от тези в действителната природа. Цветът престава да бъде помощен, разказвателен съставен елемент на формата и се трансформира в независим знак на душевни положения. Той става главно изразно средство с изключителна експресивна мощ, с непорочност, искра и мелодичност, доведени до краен лимит и освободени от зависимостта им от предметната действителност. Именно звучният, натоварен, богато нюансиран и експресивно положен цвят е огромната мощ на Володя, която го прави неповторим в актуалното образно изкуство на България. Подобно хроматично благосъстояние, сходна изтънчена сензитивност и сходен изразителен и свободен жест съвсем не могат да се открият в актуалната българска живопис. Тези художествени достолепия дружно с удивителната му човешка психика го вършат в същинския смисъл на понятието чист живописец.

Володя Вълчев е роден във Варна на 24.09.1953 година

1968–1972 Учи в първия випуск на художествената гимназия в Казанлък.

1976–1980 Следва живопис във факултета по изобразителни изкуства на ВТУ " Св. св. Кирил и Методий ". Учител му е надареният български художник Янаки Манасиев.

1981–1996 Участва в съвсем всички изложения на СБХ–Варна и в национални художествени изложения.

1984 Самостоятелна галерия в Художествена изложба – Ловеч.

1987 Участва в групова галерия на модерни варненски художници в Гданск – Полша.

1989, 1990, 1994, 1996 Изложби в " Галерия 8 " – Варна.

1991 Съвместна галерия с Веселин Начев в ГХГ–Варна.

1993 Изложба в изложба " Galerie Edition 88 " – Люксембург.

2000 Изложба от акварели в изложба " Ави " – Варна и ретроспективна галерия в Художествен музей " Георги Велчев " – Варна.

Володя Вълчев умира на 04.06.2000 година

2000–2002 Участия на негови произведения във фестивала на образните изкуства " Август в изкуството " – Варна.

2001 Възпоменателна галерия в Градска художествена изложба – Варна.

2010 Мащабна ретроспективна галерия в Градска художествена изложба – Варна.

2018 Изложба " Приятели в отвъдното " – Володя Вълчев, Николай Николов, Явор Цанев – Градска художествена изложба – Варна, Зала " Ателие Георги Велчев ".

2018 Изложба " Володя Вълчев и другари ", Градска художествена изложба – Варна.

Творби на Володя Вълчев са благосъстоятелност на художествени галерии и частни сбирки от България, Германия, Франция, Англия, Испания, Италия, Швеция, Полша, Гърция, Люксембург.

Володя Вълчев, " Равноденствие ", 1989, маслени бои, платно, 114х110 см, благосъстоятелност на Градска художествена изложба – Варна.

Репродукция Александър Николов

Бъдете виновни, поддържайте духа си със стойностно изкуство! Бъдете здрави!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР