Картината на американския художник, представител на попарта, Рой Лихтенщайн „Гола

...
Картината на американския художник, представител на попарта, Рой Лихтенщайн „Гола
Коментари Харесай

46 милиона долара за картина на Рой Лихтенщайн - slava.bg

Картината на американския художник, представител на попарта, Рой Лихтенщайн „ Гола жена с радостна рисунка “ (Nude with Joyous Painting) беше продадена на търг на аукционна къща „ Кристис “ 46,2 млн. $.

Търгът под името ONE: A Global Sale of the 20th Century, който се е състоял в петък, се е провеждал по едно и също време в четири филиала на аукционната къща: в Хонконг, Париж, Лондон и Ню Йорк. Той е бил проведен вместо планувания за края на юни в Ню Йорк търг за творби на актуалното изкуство, който беше анулиран поради пандемията от ковид.

Решението за провеждането му в нов формат дава опция за участници от целия свят да се включат в наддаването и да придобият стойностни картини, акцентират уредниците.

Работата на Лихтенщайн, изпълнена в неговата типична техника с точки, изобразява комиксова героиня. Картината е от 1994-та – 3 години преди гибелта на художника. Предварителната оценка на платното беше за 20-30 млн. $.

Сред лотовете, продадени на същия търг, е била и картината на белгийския сюрреалист Рене Магрит „ Триумфалната арка “. За нея са били дадени съвсем 22,5 млн.

Купувач намерила и работата на Пабло Пикасо „ Алжирски дами “ - една от серията от 15 произведения, рисувани по претекстове от картината „ Алжирски дами в своите палати “ на френския художник Йожен Дьолакроа (1798-1863). Тя била добита за 29,2 млн. $.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР