Картината „Минарето на джамията Кутубия“, нарисувана от бившия британски премиер

...
Картината „Минарето на джамията Кутубия“, нарисувана от бившия британски премиер
Коментари Харесай

Анджелина Джоли продаде картина на Чърчил - подарък от Брад, за 11,6 млн.

Картината „ Минарето на джамията Кутубия “, нарисувана от някогашния английски министър председател Уинстън Чърчил и препоръчана на търг от американската актриса Анджелина Джоли, откри покупател за 11,6 милиона $, предадоха осведомителните организации, представени от БНР и Българска телеграфна агенция.

Наддаванията бяха проведени в Лондон от аукционната къща „ Кристис “. Предварителната оценка на платното възлизаше на 2,1 - 3,5 милиона $. Заплатената от неизвестен колекционер сума сложи връх за творба на Чърчил.
 Анджелина Джоли продаде картина на Чърчил - подарък от Брад, за 11,6 млн. (СНИМКА)

По време на лондонския търг беше осъществена още една негова творба - „ Сцена в Маракеш “, която смени притежателя си против 2,7 милиона $. Сумата надвиши четирикратно първичната ѝ оценка.

Платното „ Минарето на джамията Кутубия “ е било харизано от Чърчил на президента на Съединени американски щати Рузвелт. На творбата е изобразена внушителната джамия от ХII век в град Маракеш, като на фона се виждат Атласките планини. Това е единственото платно, нарисувано от английския водач по време на Втората международна война. То е било сътворено след конференцията в Казабланка, когато Чърчил и Рузвелт се договарят да нанесат проваляне на нацистка Германия. Тогава двамата държавници посещават и Маракеш, като Чърчил среща американския президент с хубостите на града. Британецът му подарява картината с джамията за спомен.
 Анджелина Джоли продаде картина на Чърчил - подарък от Брад, за 11,6 млн. (СНИМКА)

Впоследствие тя е продадена от сина на Рузвелт след кончината на президента през 1945 година. Картината минава през ръцете на няколко притежатели, до момента в който през 2011 година Брад Пит я купува на Анджелина Джоли. Звездната двойка се раздели през 2016 година, а разводът им бе разгласен през 2019 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР