Картина от ранния Ренесанс на флорентинския художник Чени ди Пепо

...
Картина от ранния Ренесанс на флорентинския художник Чени ди Пепо
Коментари Харесай

Шедьовър на Чимабуе бе открит в кухнята на възрастна французойка

Картина от ранния Ренесанс на флорентинския художник Чени ди Пепо (Джовани) Чимабуе бе открита в кухнята на стара жена покрай Париж, твърди специалистът Ерик Туркин пред френския вестник " Фигаро ".

Творбата на художника от XIII век, прочут с това, че преподава занаята си на Джото, е оценена сред 4 и 6 млн. евро.

Произведението е благосъстоятелност на жена от северното френско градче Компиен. Тя я била окачила на стената сред кухнята и всекидневната си. Поставена била тъкмо над котлона й за готвене, споделя " Гардиън ".

Френската собственичка на картината считала, че тя е просто много остаряла религиозна икона, до момента в който не я занесла в локалната аукционна къща, с цел да бъде оценена.

Смята се, че картината е част от огромен диптих, датиращ от 1280 година, когато Чимабуе, прочут още като Чени ди Пепо, рисува осем картини, изобразяващи пристрастеностите и разпятието Христово.

Една от сцените от творбата се съхранява в Националната изложба в Лондон, а друга е част от сбирката " Фрик " в Ню Йорк.

Частта, която е в Националната изложба, също се смяташе за изгубена от епохи, само че е открита сучайно, когато английски благородник разчиства завещаното от предците си в Съфолк. Тя е дарена на страната през 2000 година

Изкуството в ранния Ренесанс е мощно повлияно от византийското изкуство, което и до през днешния ден се прави в сходен жанр на фона на златна багра. Въпреки това тестванията, извършени с инфрачервена светлина, демонстрират, че " несъмнено картината е основана от същата ръка ", сходно на другите познати до момента произведения на Чимабуе, твърди специалистът Туркин.

Картината ще бъде продадена на търг в аукционната къща в Acteon в Сенлис, северноот Париж, на 27 октомври.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР