Картина на италианския художник Амедео Модилиани бе оценена в понеделник

...
Картина на италианския художник Амедео Модилиани бе оценена в понеделник
Коментари Харесай

"Полегнало голо тяло" на Модилиани стигна 157,2 милиона долара


Картина на италианския художник Амедео Модилиани бе оценена в понеделник на 157,2 милиона $ от „ Сотбис “ (Sotheby's) като стана четвъртата най-скъпа в историята на търговете.

Платното не съумя да бие върха за творба на Модилиани, подложен през ноември 2015 от друго „ Полегнало голо тяло “, продадено от „ Кристис “ (Christie's) за 170,4 милиона $.

Търгът стартира от 125 милиона $ и единствено в няколко стъпки, подавани от колекционери, участващи единствено по телефона.

Нарисувана през 1917 година, творбата мина на един мирис предварителната оценка от 150 милиона $, което бе най-високата за участваща в търга творба.
 Автопортрет Автопортрет / БГНЕС
Картината беше основната продажба в пролетния търг в Ню Йорк и се оправи по-добре във финансово отношение, в сравнение с "Момиче с кошница цветя" от Пабло Пикасо, продадена за 115 милиона $ в „ Кристис “ от сбирката на Рокфелер.

Тя е най-голямото платно, рисувано в миналото от художника с размери (146 см на 89 см).

Част е от серия от 22 голи тела, измежду които е единствената, включваща целия модел от главата до петите.

По време на представянето на творбата, специалистът по импресионистите и съвременно изкуство в „ Сотбис “ Саймън Шоу, разказа поредицата като революционизирала изкуството на голото тяло в живописта, а продадената творба като „ дискретно радикална “.

Синтез на огромните майстори на голото тяло и на младата живопис от XX век, само че и олицетворение на еманципацията на дамата, „ любовница сама на себе си и полово уверена “, бе написал Саймън Шоу. "Тя задържа напълно нашия поглед". /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР