Картина на британския художник Дейвид Хокни бе продадена на търг

...
Картина на британския художник Дейвид Хокни бе продадена на търг
Коментари Харесай

Картина на Хокни се продаде за 90,3 милиона долара и подобри няколко рекорда

Картина на английския художник Дейвид Хокни бе продадена на търг за 90,3 милиона $. Това е рекордна сума за произведение на жив създател, предадоха международните организации.

Търгът се организира в Ню Йорк в аукционната къща Кристис. Творбата "Портрет на създател (басейн с две фигури) " съумя да детронира от пиедестала на най-скъпо изтъргувана творба на жив създател "Балоненото куче (оранжево) " на Джеф Кунс, продадена през 2013 година в аукционната къща Кристис в Ню Йорк за 58,4 милиона $.

Стартовата цена на картината на Хокни беше 18 милиона $ и единствено за 30 секунди сумата трансферира прага от 50 милиона $.

Творбата на Хокни, който е на 81 години, съчетава две от най-предпочитаните му тематики - басейните и двойния портрет, т.е. - двама души, които си взаимодействат. На картината с размери 2,13 метра на 3,05 метра грациозен мъж, изравен прав до басейн, гледа замислено различен мъж, който плува под водата в негова посока, на фона на идиличен пейзаж с дървета и планини. Мъжът, който е прав, е някогашният ухажор и муза на Хокни - Питър Шлезинджър. Тяхната връзка продължава от 1966 година до 1972 година Картината е нарисувана през 1972 година, когато връзката им завършва и мъжът, който плува, може би е бил новият ухажор на Хокни, считат експерти.

Миналата година картината на Хокни "Магистралата на тихоокеанското крайбрежие и Санта Моника " бе купена за 28,4 милиона $ на търг в Сотбис и тогава това стана връх за създателя, който бе усъвършенстван тази нощ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР