Карти, на които са изобразени котка и дърво. Това е

...
Карти, на които са изобразени котка и дърво. Това е
Коментари Харесай

ТЕМА НА СТАНДАРТ: Децата в регистър от шест годинки

Карти, на които са изобразени котка и дърво. Това е един от тестванията, който тригодишните ни деца би трябвало да преживеят, с цел да стане ясно, че са годни да влязат в забавачката. Хлапетата би трябвало да кажат дали котката е под дървото, или над него.

От известно време насам малчуганите се подлагат на тест за предучилищна подготовка, а от идната година на него ще се явяват и децата, които би трябвало да влязат в първи клас. От просветното министерство успокояват, че шестгодишните няма да получават оценки и данните за това по какъв начин са се показали няма да въздействат върху това, къде ще бъдат признати. На челно място още веднъж ще бъде критерият непосредственост до учебното заведение. Данните за това по какъв начин са дали отговор на въпросите обаче ще бъдат качвани в специфичен народен указател, посредством който бъдещите учители на първолаците ще знаят каква спомагателна поддръжка би трябвало да им окажат. Така ще се сътвори опция за самостоятелна работа с всеки хлапак, обясниха от МОН.

Тригодишните се изпитват най-вече посредством картинки, на които би трябвало да показват направления, да разпознават цветове и фигурки. Хлапетата от първа група най-много се затрудняват от картинки, които показват страсти, обясниха експертите. Например, в случай че покажат на едно тригодишно детенце картинка с торта и свещички за рожден ден, те споделят " Детето има рожден ден ", " Детето е получило дарове ", само че не са в положение да кажат, че детето се радва. Според учени от Нов български университет, взели участие в създаването на тестванията, това е обвързвано с все по-честото развличане на децата посредством таблети и мобилни телефони, което отключва неналичието на емпатия и децата все по-трудно съпреживяват страсти.

За бъдещите първолаци на теста към този момент има екстри, те би трябвало да могат за разграничат ляво от дясно, да броят до 10 и да разпознават цифрички, показва проф. Мария Трифонова от Българска академия на науките, която е един от разработчиците на теста.
" И в този момент използваме сходни проби, с цел да разпределим децата по равно в другите паралелки за първи клас ", споделя Асен Александров, шеф на 51-во учебно заведение. По този метод някои от школата се пробват да създадат класове от равно количество деца с по-висока подготовка и от такива, които се нуждаят от спомагателна поддръжка ", твърди той. За първи път обаче от следващата година пробата ще бъде уеднаквен за цялата страна.

11 милиона за
интернет в школата

11 милиона лв. са нужни за безжичен интернет в учебните заведения, уточни просветният министър Красимир Вълчев. От стенограма на съвещанието на кабинета излиза наяве, че министър председателят чака още идната седмица писмени планове какъв брой пари са нужни на просветителното ведомство, с цел да могат още от следващата година всички школа да бъдат оборудвани с интернет връзка.

В момента това е реалност единствено за 46 на 100 от тях, като множеството са заплатили за мрежата от делегираните си бюджети, а не от държавния. От идната година обаче всяко школо би трябвало да има опция да предлага уроците в онлайн вид, а някои от тях към момента са с черни дъски и тебешири. Вълчев уточни, че посредством оперативната стратегия за просвета и обучение се създават още няколко плана за цифровизация на учебните заведения. Част от тях са свързани с образованието на учителите да преподават цифрови умения, а друга - с въвеждането на предмета " компютърно моделиране " още в трети клас.

18 000 деца с
увреждания в учебно заведение

В последните години броят на децата с увреждания в учебно заведение непрестанно се усилва и те към този момент са достигнали 18 000, споделя шефът на дирекция " Приобщаващо обучение " в МОН Грета Ганчева.

Около 16 000 от тях употребяват помощта на спомагателен ресурсен преподавател, само че родителите на 2000 от младежите не считат, че децата им имат потребност от такова подпомагане, и са ги записали в естествени учебни заведения, показва тя.
Иначе според новия учебен закон във всеки клас, където има най-малко три хлапета с потребност от помощ, би трябвало да бъде назначаван помощник-учител, посочи Ганчева. Не е наложително той безусловно да има педагогическа дееспособност, само че би трябвало да е в положение да изяснява на дребните това, което те се съумяват да вдървен толкоз бързо, колкото останалите си връстници, и да се намесва, в случай че има спор сред хлапетата. В доста от дребните учебни заведения шефовете не могат да намерят средства от делегирания бюджет за сходни преподаватели. Дори и в столицата все по-често се срещат обстановки, в които родители пускат подписки против деца с увреждания, които тормозят техните възпитаници. Първоначалната концепция на закона бе всички деца с увреждания да се приспособяват в общообразователната система, а профилираните учебни заведения да се закрият.

Първото " мамо "
към този момент е на британски

Докато просветното министерство се пробва да ревизира качествата на дребните да се ориентират в света още на три години, от ден на ден деца проговарят на три и даже четири, споделя логопедът Олга Георгиева. Отглеждани с " Бейби тв " малчугани пък първо проговарят на британски, изясни тя.

Всъщност съгласно Георгиева това не е действително проговаряне, а просто децата имитират това, което слушат непрестанно. В доста от случаите даже не схващат какво тъкмо споделят, въпреки че доста постоянно първото " мама " идва на британски. Тя, както и нейните сътрудници, се тормозят, че младите родители все по-често не схващат смисъла на персоналното другарство с детето и го оставят с тв приемника и таблета. Резултатът от това е, че детето не развива това полукълбо на мозъка, което дава отговор за възприятията и персоналните контакти. Психологът Младен Владимиров поучава с дребните да се приказва лице в лице, като доста внимаваме за артикулацията си, тъй че детето да придобие вярна визия по какъв начин се произнася дадена дума. " Не дъвчете дъвка, до момента в който му говорите, и не използвайте умалителни, от които то след време няма да се отучи ", предлага той.

Нов програмен продукт за
матурата на слепите

Децата с повредено зрение през идната година най-вероятно ще получат опция да се явят на изпита посредством нов програмен продукт, споделя Грета Ганчева от МОН. Идеята е да бъдат закупени компютърни артикули от най-ново потомство, които да трансфорат теста им в звуков файл, без това да постанова брайлиране.

Точно при превеждането на брайлова писменост на изпита преди няколко години изтече изпитната тематика, което наложи и промени във формата на матурата. В момента учениците в учебното заведение за деца с повредено зрение " Луи Брайл " в столицата употребяват сходни артикули, само че следва те да бъдат навсякъде въведени и в границите на всички изпити, тъй че децата да се усещат равнопоставени.

Захар и газирани
предизвикат хиперактивността

Не давайте захар и газирани питиета на деца, които са склонни към прояви на хиперактивност и експанзия, поучава Олга Георгиева. Тя предлага на родителите да се извърнат към терапевт още сега, когато дете на към девет-десет месеца не се обръща, когато го викат по име. " Това е първата алена лампичка, която би трябвало да светне за родителите ", акцентира експертът. Ако дребното дете на годинка и половина не схваща елементарни указания като " Вземи чашата ", " Донеси играчката ", това също би трябвало да бъде мотив за терзание. Колкото по-рано едно дете бъде доведено за обзор при експерт, толкоз по-големи са възможностите то да проговори в точния момент и да стартира първи клас без проблеми. Публична загадка е, че сега в напълно малко столични школа има ресурсни учители и шефовете се пробват по всевъзможен метод да се освободят от деца с увреждания, като ги трансферират на свои сътрудници.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР