Картел за цената на тока може да удари битовите абонати.

...
Картел за цената на тока може да удари битовите абонати.
Коментари Харесай

Картел за цената на тока може да удари битовите абонати


Картел за цената на тока може да удари битовите клиенти. Хвърлят в безпорядък енергетиката единствено поради 750 милиона от Европа, уверен е депутатът Драгомир Стойнев. 

Либерализацията на пазара на електрическа сила се прави преждевременно, с цел да е спокоен Асен Василев, добавя пред „ Марица “ още социалистът. Въвеждането на категорията „ енергийна беднотия “ е позитивен ход, само че липсва ясно определение за нея, счита още той. Вижте цялото му изявление:

– Тоест може да повишат голословно цената?

– Пример – в случай че в този момент цената на микса е 150 лв., Комисията за енергийно и водно контролиране я дефинира към НЕК, то трите сдружения могат да се спогодят да 350 лв.. Всяко от тях си има фотоволтаични мощности и може да взема електрическата енергия на каквато си желае цена. И разликата ще бъде покривана от държавни бюджет и от българския поданик.

Тоест, в случай че има спогодба сред трите сдружения, нека няма такава, може да се стигне до деформиране на пазара. Поне към този момент никой не ни е убедил в противното, даже самият министър на енергетиката Румен Радев. Второ значимо нещо, което може да се случи, е с по този начин наречените умни електромери, които би трябвало да бъдат закупени от българските жители.

Цената им е сред 300 и 400 лв.. Поначало концепцията е хубава, би трябвало да се признае, тъй като в случай че човек е осведомен с енергийните пазари, може да следи цените за ден напред и да си прави сметка по кое време ще употребява сила. Но съгласете се, отвън огромните градове хората мъчно биха се справили с това.
– И за огромните градове имам съществени подозрения.
– Да, при много хора тези умни електромери ще са безполезни. И трето, цената на електрическата сила за крайните консуматори след 2026 година сигурно ще се увеличи, тъй като ще останат  без протекция от страната. И в този момент в случай че би трябвало да се купува сила от борсата след 19,00 часа, тя е извънредно висока, тъй като стопират да работят фотоволтаиците.

Този модел няма да усъвършенства положението на българската енергетика, нито ще генерира запас да се изградят нови мощности. Да не приказваме за утешение измежду хората и бизнеса. Целта само е да се усвоят 750 милиона евро от Плана за възобновяване и резистентност. За тези пари ние сме подготвени да жертваме цялостен един бранш, да вкараме енергетиката в безпорядък.

Говорим за гордостта на България, който дълги години изнасяше продукция. Без него нямаше да има енергетика на Балканите. Ще се повторя, без модели и сюжети тези промени в енергетиката са рискови. Самият министър не пожела да ги направи при моя покана. Всичко е за едни 750 милиона евро. Затова по всички оферти ще гласуваме срещу. Поне до момента в който не ни убедят в противоположното. Не желаеме хората да страдат.
– Какво демонстрира международният модел при либерализация на пазара на електрическа сила?
– Има го в целия свят, само че хората го вършат последователно и с разсъдък. Нека този модел бъде проигран. Ако би трябвало, всяко едно сдружение да си избере община и там да се направи опит. Ако докара да позитивен резултат, дано се разшири. А не да плашим с европейските наставления и наказателни процедури. Ами няма от какво да се опасяваме. Нека се съдим 3-4 години с Европейската комисия, само че да сме сигурни, че сме избрали верния модел за българската страна. Сега ръководещото болшинство гледа в тавана и си чака парите по ПВУ.
– Тоест не сте кардинално срещу либерализацията, а против метода, по който ще бъде направена?
– Да.  Има и различен основен миг.  В този законопроект се появява понятието „ енергийна беднотия “, което го нямаше през годините. Похвално. Но се преплитат нещата – вземат се настоящите цени по отношение на равнището за беднотия от предходната година. Всяко домакинство е енергийно оскъдно, в случай че му останат по 503 лв. или по-малко на всеки човек, откакто бъдат приспаднати разноските за осветяване и отопление. Цените тази година обаче може да са доста по-високи. Тоесттрябва да се гледа линията на беднотия за актуалната година. Второ, би трябвало да се направи разпоредба какво е енергийно безпаричен човек. Защото един човек със 100 декара земя енергийно безпаричен ли е! Или човек с второ, трето жилище. Или в случай че един пенсионер живее в жилище 130 квадрата, енергийно безпаричен ли е! Е, такива въпроси нямат отговор и по тази причина не би трябвало да се бърза, единствено и единствено да се вземат тези 750 милиона евро.
– По бизнеса ще има ли удар след 2024 година?
– Не, той към този момент е на свободен пазар. Но какво вършим с учебни заведения, детски градини! И те би трябвало да излязат на свободния пазар. При една студена зима ще стане невероятно да заплащат сметките. Добре че тъкмо Българска социалистическа партия предложи таван на цените и всички останали го одобриха – над 200 лв. да се поемат от страната. Затова нямаше дървени ваканции и родителите пускаха спокойни децата си на градина. Разбира се, включително би трябвало да сложим и разнообразни институции. При новия закон всеки ще би трябвало да се оправя самичък.
– Имате ли други терзания към новия закон?
– Да. Министърът на енергетиката няма да има право на решения в огромните хидроенергийни планове. И актуалният не ми отговори за какво. Знаете, има планове са взаимни хидроенергийни сдружения с Румъния на река Дунав. Нужен е язовир на река Тунджа. Това единствено с частни вложения ли ще стане! Каква ще е ролята на страната?
– Имаше тези дни нова стачка на енергетиците от въглищните тецове. 
– За тецовете бяха поети задължения, които ние към този момент сме изпълнили. Някой услужливо смени датата, тъй като трябваше да понижим нездравословните излъчвания с 40 % по отношение на 1990 година. Това е реалност. Но беше сменена годината с 2019-а. И ни слага в тежка обстановка. Накрая ще се веселя на една студена зима, с цел да стане ясно, че без въглищните централи не може да се оправим, наблягам, до момента в който в действителност не стартираме вложения в новаторски производства, нагледно казано, зелени.  Сега страната не прави нещо. Дори с нашите териториални проекти, които би трябвало да обезпечат 1 милиард лв.  на райони като Кюстендил, Перник, Хасково, Стара Загора. Затова не разбирам тази припряност, която води до безпорядък и злополука.
–  Ясно е, че Българска социалистическа партия е за развиване на нуклеарната енергетика. Но съответно – би трябвало ли да се строи втора атомна централа в Белене, или да се вършат нови мощности в Козлодуй?
– При това развиване с въглищните централи ще би трябвало да внасяме сила, в случай че не построим нови мощности. За Българска социалистическа партия са значими и Белене, и нови мощности в Козлодуй. Мощностите за Белене са купени, няма толкоз подготвен план в цяла Европа – два реактора по 1000 мегавата са нужни там. Конкретно за Козлодуй, ще би трябвало да режем за скрап централата след 10-15 години, тъй че изрично са нужни нови мощности.  За страдание, не виждам проект.
– Все отново има разискване сред първо и второ четене на проектозакона, може и да настъпят промени?
–  Не, няма да настъпят. Управляващото болшинство гледат парите, с цел да може Асен Василев да си върже бюджета и да е спокоен за еврозоната. За тази цел сме подготвени да съсипем цялата енергетика.

Драгомир Стойнев е народен представител от Българска социалистическа партия в девет следващи Народни събрания. Член на Изпълнителното бюро на партията, министър на енергетиката в кабинета на Пламен Орешарски. Автор на множеството обществени и стопански стратегии на социалистите. Завършил е стопанска система в Сорбоната, Париж, специализирал е в Германия. Женен, с две деца.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР