Картата на разпространение на Covid-19 в света се припокрива с

...
Картата на разпространение на Covid-19 в света се припокрива с
Коментари Харесай

100-годишна ваксина отново ще ни помогне

„ Картата на разпространяване на Covid-19 в света се припокрива с картата на ваксиналните политики. Страни, отказали се от ваксината срещу туберкулоза (БЦЖ), сега са в разгара на епидемията и са мощно наранени “. Това сподели пред БНР проф. доктор Любима Деспотова, ръководител на Българското сдружение по продължителни грижи и палиативна медицина.

Тя уточни образец с Германия, която разгласява карта за развиването на епидемията на цялата територия и на нея извънредно в детайли е маркирано разпространяването на болестта:

„ Има основна разлика сред някогашната Източна Германия и някогашната Западна Германия. Източна Германия е до три пъти по-слабо наранена . И още веднъж има съвпадане сред всеобщото използване на БЦЖ в Източна Германия и отхвърли на Германия през 1998 година да се ползва... Съединени американски щати в никакъв случай не са ползвали всеобщо БЦЖ ваксина, същата е обстановката и с Испания, тежко наранена. А прилежаща Португалия имунизира децата си от раждането до 12-ата им година “.

В предаването „ Преди всички “ проф. Деспотова добави:

„ Има още една огромна разлика, която прави усещане. Това е разликата в употребяваните ваксинални варианти . Българските, японските, бразилските и съветските са прекомерно сходни един на различен. Това са варианти от остарелия тип, постоянни десетилетия. Докато употребяваните в избрана степен в Западна Европа са въз основата на нови и разнообразни ваксинални варианти “.

Според проф. Любима Деспотова доста елементарно е всеки пациент у нас да разбере дали е имунизиран.

„ България остана единствената страна в света, която поддържа имунизация с реваксинация... Тази ваксина може да се окаже положително решение и пробата манту може да се направи елементарно, с цел да се разбере кой е бил имунизиран с БЦЖ, а и да се настрои ваксиналната политика на страната, откакто епидемията стартира да заглъхва. Може да се окаже, че една 100-годишна ваксина още веднъж ще ни помогне “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР