Карта на Турция, която обхваща територии и от България, е

...
Карта на Турция, която обхваща територии и от България, е
Коментари Харесай

Турска карта с част от България доведе до скандал

Карта на Турция, която обгръща територии и от България, е поместена във фейсбук профил, обвързван с министъра на националната защита на Турция Хулуси Акар.

Заради скандалния случай министърът на външните работи Екатерина Захариева е разпоредила неотложно зам.-министър Петко Дойков да се свърже с турския дипломат Хасан Улусой, оповестиха от външното ни ведомство.

Публикацията е била докладвана на министър Захариева в ранния следобяд в сряда.

Посланикът на Анкара в София е направил инспекция и e настоял пред българските управляващи, че този профил няма нищо общо с министър Акар. Предполага се, че профилът се поддържа от група хора в южната ни съседка.

Посланик Улусой даде обещание обаче да даде спомагателна информация, откакто турската страна направи спомагателни инспекции по случая.

Преди дни отстрани, за който се твърди, че има връзка с министър Хулуси Акар, бе оповестена карта, на която огромни елементи от България, Гърция, Сирия, Ирак и целия остров Кипър са включени в територията на Турция.

В изявления по този мотив се акцентира, че тези територии са принадлежали на турската страна и ще се върнат в нея.

" Поредна провокация е обявата с карта на Турция, обхващаща територии и от България, само че тя не е без историческа аргументация ", сподели в коментар за Агенция Фокус арабистът проф. Владимир Чуков по отношение на обявата с карта на Турция, обхващаща територии и от България.

“Подобно нещо не би могло да ни изненада. През 6-7 години се появяват всевъзможни форми на Турция като правоприемник на Османската империя. Нека да кажем следното, че последният османски парламент утвърждава границите на Турция и в границите на тази страна влизат територии на прилежащи страни, част от които е и България. Трябва да кажем, че има разнообразни формати какъв брой са българските земи, които влизат вътре. Понякога е чак до Пловдив, по някой път са малко над настоящето турско-българска граница. Ние виждаме тази Турция с разнообразни разновидности било то за България, било то за Гърция. Ето да вземем за пример тези седемте острова гръцки, които те априори не признават, че са гръцки, постоянно са вътре. Само че има карти, които са с доста повече острови “, уточни професорът.

Чуков добави, че преди се е водел голям спор, по време на Операция „ Маслинова клонка “, когато Африн беше окупиран.

„ Тогава цяла Северна Сирия влиза в тази османско-турска страна, също по този начин и елементи от Северен Ирак, като вътре отиват чак до Мосул, който е обект на исторически искания от страна на Турция. Ето тук към този момент е метод на интерпретиране. Така че доста постоянно модерни турски политици споделя: „ Това няма никакво значение, това са спекулации, не гледайте сходно нещо “, само че има акт на последния османски парламент, с който елементи от актуалните български територии са част от Турция “, добави още арабистът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР