Карта на незастроените имоти, предвидени за жилища в ОУП, на

...
Карта на незастроените имоти, предвидени за жилища в ОУП, на
Коментари Харесай

Жилищата в София са достатъчно за официално регистрираните й жители

Карта на незастроените парцели, планувани за жилища в Общ устройствен план, на територията на Столична община

В София на този стадий има задоволително жилища, които да поемат публично записаните поданици в града. Действащият Общ организационен проект (ОУП) разрешава да се построи съвсем още една София. Големият въпрос е дали общината би могла да обезпечи нужната инфраструктура, в случай че строителството се разгърне в допустимите мащаби. И отговорът му е " надали ".

Това са главните заключения от разбора " Колко поданици може да поеме София ", показан от арх. Любо Георгиев, началник на екипа на " Визия за София " и на общинската компания " Софпроект - ОГП ", на конференцията Residential Forum 2019 година на " Градът Медиа груп " във вторник.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Каква е методологията

Изследването е анализирало съществуващи жилищни здания и към момента незастроените парцели, планувани за жилищни потребности в Столична община и в София-град. Използвани са данни от Кадастралната карта (актуална към октомври 2018 г.), настоящия Общ устройствен план (приет през 2009 г.), Национален статистически институт (от 2017 г.) и ГРАО (Гражданска регистрация и административно обслужване) – също от 2017 година За елементи от регион Студентски град няма данни заради неналичието на кадастрална карта. Не са взети поради и вилите в общината, които могат да обезпечат дом за към 5000 души.

Ориентировъчният брой поданици на база разгъната застроена повърхност (РЗП) е изчислен при три разнообразни коефициента на удобна чиста потребна повърхност за обитаване за един гражданин – 30, 35 и 40 кв.м/жител.

Съществуващите здания

Населението на Столичната община е 1.33 млн. души за 2017 година по данни на Национален статистически институт. Съществуващият жилищен сграден декор на София сега може да поеме 1.46 млн. поданици при 30 кв. м на гражданин, 1.21 млн. поданици при 35 кв. м и 1.06 млн. поданици при 40 кв. м на гражданин, демонстрира проучването.

Близо 90% от жилищния потенциал е в рамките на София. Най-много поданици сега могат да поемат " Младост 1 ", " Овча купел 2 ", " Младост 3 " и " Стрелбище ". А от крайградските региони - Банкя, Владая, Нови Искър – кв. Курило и Бистрица.

Гъстота на поданици по квартали в София сега

Увеличаване

Гъстота на поданици по квартали в София сега

Преглед на оригинала Смаляване

Потенциалните нови жилища

Ако строителството, заложено в Общ устройствен план, се осъществя в цялостния си мащаб, в Столична община ще може да се заселят нови 937 680 поданици при 30 кв.м/ж., 803 723 поданици при 35 кв.м/ж. и 703 260 поданици при 40 кв.м/ж.

Гъстота на така наречен поемен потенциал на нови поданици по квартали в Столична община при 30 кв. м жилищна повърхност на човек

Увеличаване

Гъстота на така наречен поемен потенциал на нови поданици по квартали в Столична община при 30 кв. м жилищна повърхност на човек

Преглед на оригинала Смаляване

От " Софтпроект " прецизират, че за задачата на разбора са филтрирани всички незастроени парцели за жилищни потребности. Взети са поради единствено парцелите, които попадат в зоните от Общ устройствен план, отредени за или допускащи жилищно застрояване, като площта им е редуцирана с 20% за регулация. Най-много незастроени парцели и максимален капацитет за нови жилища има в така наречен жилищни устройствени зони (77.3%), в смесените многофункционални жилищни зони (21.2%) в Централна устройствена зона (1.5%).

Не са регистрирани обаче другите ограничители – сервитути, минимални дистанции сред жилищни здания, дървесна растителност, която би трябвало да се опази, монументи на културата, физическа опция за инфраструктурно обслужване и прочие Тоест анализът е макро и в този смисъл подобен – може да бъде поправени и нагоре, и надолу, само че не с доста.

А инфраструктурата

Крайните резултати на проучването демонстрират, че при 30 кв.м/жители територията на Столична община може да поеме близо 2.5 млн. поданици, от които близо 1 млн. нови.

Дали обаче София има потребност или изгода от опция за повишаване в мащабите, планувани в Общ устройствен план и дали градът има ресурса да осигурим нужната инфраструктура за такова население?

Параметрите на проекта са горна граница и не са наложителни. Практиката демонстрира, че съвсем всеки вложител се стреми точно към горната граница (на етажност, компактност, активност и др.), пишат създателите на проучването. Дали прогнозата ще стане действителност зависи не толкоз от заложеното в Общ устройствен план, а от демографските и стопански трендове на локално, национално, а даже и интернационално равнище.

Дори сегашната обстановка демонстрира, че построяването на нова обществена инфраструктура (улици, канализация, паркове, учебни заведения и т.н.) изостава по отношение на темпа на строителство и запълване на потенциала от нови поданици, пишат от " Визия за София ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР