Кърменето за шест или повече месеца предпазва черния дроб на

...
Кърменето за шест или повече месеца предпазва черния дроб на
Коментари Харесай

Кърменето предпазва черния дроб на майката

Кърменето за шест или повече месеца защищава черния дроб на майката от омазняване и понижава общия риск от чернодробни заболявания, съобщи Ройтерс.

Учените от Калифорнийския университет в Сан Диего са се пробвали да открият по какъв начин въздейства кърменето върху неалкохолната чернодробна стеатоза. Те наблюдавали здравословното положение на 844 дами за 25 години. От тях 54 или 6% са развили болестта на възраст към 49 години.

В началото и в края на проучването дамите били изследвани за омазняване на черния дроб с компютърна томография. 32% от тях декларирали, че са кърмили своите деца по-малко от месец, 25% - шест месеца, а 43% - повече от шест месеца.

Анализът посочил, че дамите, кърмили повече от шест месеца, имат с 52% по-нисък риск от насърчаване на стеатоза, в сравнение с кърмилите месец или по-малко.

"Необходими са повече проучвания, с цел да се ревизира дали при майките с висок риск от омазняване на черния дроб, кърменето понижава степента на болестта ", написа в имейл доктор Вимал Аджмера от Калифорнийския университет в Сан Диего.

Ползите от кърменето за майката и детето са от дълго време потвърдени. Например то намалява риска от сърдечно-съдови болести, диабет и някои типове рак при майката.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. "Интернешънъл джърнъл ъв хепатолъджи ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР