Кърменето е магия, а майчиното мляко е най-големият подарък за

...
Кърменето е магия, а майчиното мляко е най-големият подарък за
Коментари Харесай

Кърмата е ваксина срещу астма и диабет

Кърменето е магия, а майчиното мляко е най-големият подарък за всяко новородено. Този развой сближава дамата с нейното дете и построява неповторима връзка сред тях. Близостта и допирът успокояват дребното дребосъче и подкрепят прочувственото, психическото и интелектуалното развиване.

Много са митовете, които карат дамите да се отхвърлят от кърменето - дребните гърди, увисването на бюста, незадоволително количество или хранителни субстанции в майчиното мляко, болката. Всичко това е неправилно. Размерът на гърдите няма никакво значение, а увисването на бюста в множеството случаи настава поради самата бременност и измененията в тялото. Кърмата може и би трябвало да бъде подтиквана. Това е нещо, за което бебето оказва помощ инстинктивно. А „ нехранителната “ кърма е противоречиво разбиране, защото съгласно някои проучвания единствено 4% от дамите имат сходен проблем. Дори и в тези случаи обаче кърмата е потребна за новороденото, въпреки и да не може да го засити напълно. Колкото до болката, тя е въпрос на време, в което майката и бебето привикват и се нагаждат един с различен. Когато намерите комфортна позиция, а пеленачето засуче вярно, дискомфортът се трансформира в комфорт, написа „ Телеграф “.

Преди кърмата да „ слезе “ в гърдите идва коластрата. Тя е в пъти по-богата на белтъчни субстанции, които построяват тялото на бебето, а също и го зареждат с антитела и имунни фактори. Не инцидентно коластрата е определяна като първата „ ваксина “за новороденото. След това гърдите се изпълват със зряло мляко.

Най-общо кърмата е построена от мазнини, въглехидрати, протеини, аминокиселини, витамини. В майчиното мляко има над 100 разнообразни ензима, които подкрепят храносмилането на бебето и подтикват развиването на чревната лигавица. Мазнините съставляват към 50% от общото енергийно наличие на кърмата. Лактозата пък е въглехидратът, който е в най-големо количество. Освен това майчиното мляко е добър източник на витамин А, фолиева киселина, натрий, цинк и съдържа дребни количества витамини С, D и К, желязо, калций, магнезий, йод, мед и други

България се включва в Световния ден на кърменето. По традиция тя се отбелязва от 1 до 7 август. Тази година мотото е "Кърменето - основа на живот ".

Според данните на международната здравна организация и УНИЦЕФ всяка година 78 милиона новородени са с нараснал риск от гибел, тъй като не са кърмени през първите часове след появяването си на бял свят. Едва две от 5 бебета са кърмени неотложно след раждането си, демонстрира проучване в 76 страни с ниски и междинни приходи. Предишни проучвания демонстрират, че отсрочване на кърменето сред два и 23 часа усилва риска от гибел с 33%.

През идващите дни в десетки градове в страната измежду които София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора и други са планувани редица начинания.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР