Кърмата е идеалната храна за бебета, но не всички майки

...
Кърмата е идеалната храна за бебета, но не всички майки
Коментари Харесай

Човешкото мляко, в което инвестира и Бил Гейтс

Кърмата е идеалната храна за бебета, само че не всички майки могат да кърмят, а при осиновяване или сурогатно майчинство родителите въобще нямат подобна възможност. Тогава на помощ идват млечните формули, които у нас са известни като приспособени млека. Съвсем скоро обаче ще имаме и още един избор - представяме ви BIOMILQ.

Продуктът е концепция на базирана в Северна Каролина стартъп компания BIOMILQ, която работи за основаване на " човешко мляко " отвън тялото.

От бургери до бебешко хранене

Идеята за първи път идва на съоснователката и главна научна директорка Лейла Стрикланд през 2013 година, откакто чува за първия в света бургер, отгледан в лаборатория. Завършилата клетъчна биология Стрикланд стартира да се чуди дали сходна технология може да се употребява за обработване на кафези, произвеждащи човешко мляко. Пред CNN Business Стрикланд споделя, че е имала лична борба за това да създава задоволително кърма, когато е отглеждала първото си дете.

" Много дами се борят с това ", споделя тя. В международен мащаб единствено едно на всеки три бебета получава толкоз кърма през първите си шест месеца, колкото специалистите предлагат, споделя Световната здравна организация. Вместо това доста родители разчитат на приспособено мляко. Индустрията на млечната формула е на стойност над 52 милиарда $ през 2021 година , съгласно организацията за пазарни изследвания Euromonitor International.

Често основана на краве мляко на прахуляк, формулата е " способна да задоволи доста от питателните потребности ", споделя Стрикланд, само че не може да повтори " сложността на човешкото мляко ". Стрикланд показва за съпоставяне, че продуктът на BIOMILQ отговаря по-добре на хранителния профил на майчиното мляко, в сравнение с приспособеното мляко, защото има по-сходни пропорции на протеини, въглехидрати и мазнини.

Без регулаторна рамка

Екипът на BIOMILQ основава своя артикул от кафези, взети от човешка гръдна тъкан и мляко, дарено от дами в локалната общественост, които в подмяна получават карта за подарък Target. BIOMILQ отглежда клетките в колби, захранвайки ги с хранителни субстанции и по-късно ги инкубира в биореактор, който имитира околната среда в гърдите. Тук клетките всмукват повече хранителни субстанции и отделят млечни съставни елементи.

BIOMILQ към момента има три до пет години до пускането на продукта на пазара. Първо, стартъпът би трябвало да отглежда млечни кафези в доста по-голям мащаб, само че и на по-ниска цена. BIOMILQ също би трябвало да убеди регулаторите, че продуктът е безвреден за бебета - задача, която е изключително предизвикателство за нова категория храни, каквито са отглежданите в лабораторията човешки млечни артикули.

" Всъщност не съществува регулаторна рамка ", споделя Стрикланд.

Най-добрата формула въпреки всичко идва от гърдата

Дори в случай че BIOMILQ реализира задачите си, човешкото мляко, което идва от биореактор, няма да има тъкмо същите изгоди за здравето като млякото, което идва от гърдата, съгласно Натали Шенкер, сътрудничка в Imperial College London и съоснователка на Human Milk Фондация, която оказва помощ за обезпечаване на донорско мляко на фамилии, които се нуждаят от него.

Мастните киселини, които подкрепят развиването и растежа на мозъка, и хормоните като кортизола, който оказва помощ за развиването на цикъла на съня на бебето, идват от кръвта на майката, споделя Шенкер.

Консултантката по кърмене Кортни Милър, която поддържа кърмещите майки, е съгласна, че клетъчно култивираното мляко не е " сурогат на кърмата ", само че все пак смята, че това може да предложи на родителите " различен избор ", изключително когато става дума за осиновяване или сурогатно майчинство.

" Формула сега е единствената им опция, в случай че не могат да намерят дарена кърма ", сподели пред CNN Милър. Достъпът до донорско мляко обаче може да бъде сложен. В Съединените щати храненето на новородено с кърма от млечна банка може да коства до 100 $ дневно. Намирането на донор онлайн постоянно е по-евтино, само че е възможно да има безопасността да е компрометирана.

Милър също има вяра, че BIOMILQ може да способства за научното проучване на кърмата. Тя подари няколко унции от личното си мляко на стартъпа с вярата, че проучванията му могат да доведат до нови пробиви в храненето на бебетата.

Растяща промишленост

BIOMILQ не е единствената компания, която се надява да сътвори нов тип мляко за бебета. Turtle Tree, основана в Сингапур и Съединените щати, култивира стволови кафези за основаване на млечни съставни елементи от редица бозайници, в това число хора, до момента в който нюйоркската фирма Helaina употребява микробна ферментация за развъждане на протеини, открити в човешкото мляко.

Изваждайки млечното отглеждане на животни от уравнението, BIOMILQ споделя, че техният артикул може да направи храненето на бебетата по-екологично стабилно. Производството на един кг пакетирана формула основава сред седем и 11 кг въглероден диоксид, съгласно последните оценки. BIOMILQ към момента организира изследвания за личния си въглероден отпечатък.

Обещанието за по-екологична опция на приспособеното мляко привлече вложения от Breakthrough Energy Ventures на Бил Гейтс. Наред с други вложители, фондът, фокусиран върху климата, оказа помощ на BIOMILQ да събере 21 милиона $ през октомври 2021 година С това финансиране, Стрикланд споделя, че BIOMILQ към този момент се фокусира върху разширението и производството на повече мляко и иронично заключва:

" Смятаме се в този момент във втория триместър. "

 
Звездите и техните най-лични самопризнания за майчинството
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР