Карловска учителка по история и цивилизации сбъдна своя мечта да

...
Карловска учителка по история и цивилизации сбъдна своя мечта да
Коментари Харесай

Карловка създаде патриотичен кабинет

Карловска учителка по история и цивилизации сбъдна своя фантазия да направи родолюбив кабинет. И в него освен да преподава уроците, само че и възпламени родолюбиви усеща у своите възпитаници. Още в хода на реализацията ентусиазмът на Нели Славова бе споделен от нейните възпитаници и родителите им. Кабинетът в СУ „ Христо Проданов " бе подготвен в края на декември, по тази причина Славова споделя, че в действителност по Коледа се случват чудеса.

Учителката носила концепцията за патриотичния кабинет дълго време, а с нейното реализиране се заела при започване на тази образователна година. Тогава учениците от горния курс изкласили и упълномощили да бъде класен началник на V-б клас. От XII-б на випуск 2017-2018 останал благ спомен: клетвата на учениците, която в този момент е в кабинета по история, както и едно табло, отдадено на комплекс " Старинно Карлово ". Там са петте знакови къщи - перлите на възрожденското градче от началото и средата на IХ век. Около тези изображения се завъртяла концепцията да преустрои кабинета.

За мен връзката на учениците с родителите им е доста значима и аз не бих пристъпила към реализиране на този план, в случай че не бях срещнала ентусиазма и поддръжката на техните татковци и майки, признава Славова. Още на една от първите наставнически срещи споделила желанията си, а родителите незабавно откликнали с възторг.

И тъй като в Карлово няма доста майстори, защото съвсем всички отпътуваха да работят в Англия, се оказа, че няма към кого да се обърна за ремонта на кабинета, споделя учителката. Един от родителите - Христо Джаков, незабавно декларирал предпочитание да помогне. Заедно с него в уречения ден и час пристигнали още трима татковци на възпитаници от V-б клас. Те носили принадлежности, а и материали - четки и бои, с които да освежат кабинета и създадат таблата. Благодаря на господата Джаков, Ангелов, Стоянов и Боюклиев, родители на учениците, които пристигнаха да оказват помощ и с които свършихме дружно доста работа, признателна е учителката.

Когато обновлението на кабинета в новия му родолюбив тип напреднало, Славова споделила концепцията си в профила си във Facebook. Неочаквано на идващия ден при нея се отбила Виктория от IX-б клас. Момичето от Сопот носело портрет на Иван Вазов.

Дядо ми се споделя Стефан Йорданов, той е художник, рисува портрети на бележити българи, направи цяла поредност, част от тях бяха в къщата музей „ Иван Вазов ”, споделила Виктория. Той изпраща този портрет на националния стихотворец за вашия кабинет, прецизирало момичето.

Славова си спомня, че навръх 30 ноември, Андреевден, когато денят стартира да пораства, а съгласно националните вярвания - и всичко, до което се докоснеш, портретът на Вазов се появил в патриотичния им кабинет.

Свои скъпи препоръки за патриотичната образователна стая дали шефовете на националните музеи „ Васил Левски “ в Карлово и „ Христо Ботев " в Калофер Дора Чаушева и Ася Николова.

Художникът Димитър Бакърджиев реставрирал картина, изобразяваща Старо Карлово. А това изображение е скъпо, тъй като то обезпечава приемствеността сред епохата на Възраждането и нашето съвремие, изяснява Славова.

Получих поддръжка от фамилните другари - Маргарита и Ганчо Караджови, семейство Елена и Карамфил Гаджеви, Николай Михайлов, Теодор Шойлеков, споделя Славова. А националният представител Веска Ненчева, която, преди да влезе в Народното събрание, била учителка по български език и литература в учебно заведение „ Христо Проданов ", също се присъединила в самодейността с две нови исторически карти.

Сега часът по история стартира със стихотворението на Георги Джагаров „ България " ( ”Земя като една човешка длан, /но по-голяма ти не си нужна " ). На всеки чин има по един ред от това стихотворение. Обновени са портретите на видни български исторически персони.

В кабинета има ъгъл, наименуван „ Патриотичното сърце на България ", както някои назовават Подбалкана. В него са ликовете на Левски, Ботев и Вазов - титаните, родени надлежно в Карлово, Калофер и Сопот.

В кабинета са трикольорът и знамето на Карлово - поставката е подарък от началния преподавател Атанас Димитров. А на главното табло учениците могат да се срещнат с държавните знаци на Република България, да четат текста на химна на Карлово, написан от нашия сътрудник Мариян Кръстев, да си напомнят мислите за живота на мъдреците от древността, които и до през днешния ден не са изгубили своята мощ. Тук е и информацията за съкровищата на България.

Някои може би ще се учудят от надписа над дъската - „ В единението е силата " - разяснява Славова. - Девизът „ Съединението прави силата " датира от XIX век и е роден на фона на други исторически събития, а през днешния ден - в XXI век, като че ли към този момент не дава отговор на актуалните условия на българското общество и страна и май е време да се размени с „ В единението е силата! ", изяснява учителката.

Знамената, предметите, надписите, картините и таблата са в нашия кабинет, само че в случай че ги няма учениците и учителя, те губят своята мощ. Този кабинет по история и цивилизации е точно за тях - учениците от СУ „ Христо Проданов ", споделя Нели Славова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР