Карлово. В Исторически музей - Карлово се проведе национален младежки

...
Карлово. В Исторически музей - Карлово се проведе национален младежки
Коментари Харесай

В Историческия музей в Карлово се проведе национален студентски семинар на тема „Дарителството – традиция и съвременни практики“

Карлово. В Исторически музей - Карлово се организира народен юношески семинар на тематика „ Дарителството – традиция и модерни практики “, отдаден на 200 години от рождението на Евлогий Георгиев и 195 години от рождението на Христо Георгиев. Това оповестиха от пресцентъра на Общината .
Заместник-кметът на Община Карлово Антон Минев поздрави присъстващите младежи и техните научни ръководители за присъединяване им в семинара и във връзка Деня на националните будители. „ Когато приказваме за будителството, постоянно се обръщаме към тези славни дейци, като братята Евлогий и Христо Георгиеви, които със своето слово и активност са съдействали за опазване на българския дух, за развиване на българската духовност…Дарителството има изключително проявяване в епохата на българското Възраждане, то е това, което е спомогнало да бъдат основани църкви, учебни заведения, читалища. Еманация на дарителството освен за България, само че и в интернационален мащаб е делото на братя Евлогий и Христо Георгиеви “, сподели зам.-кметът.
Директорът на музея Мария Деянова показа пред присъстващите юбилейна галерия „ Евлогий и Христо Георгиеви – най-големите донори в българската история. Дарения за родния град “.
В семинара участваха студенти от СУ „ Св. Климент Охридски “ и ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ с научни ръководители проф. доктор Пламен Митев, проф. доктор Христо Глушков и доктор Светла Глушкова, възпитаници от карловските учебни заведения СУ „ Васил Левски “ и СУ „ Христо Проданов “.
Националният студентски семинар е част от Националната стратегия за честване на 200 години от рождението на Евлогий Георгиев и 195 години от рождението на Христо Георгиев. Събитието е проведено от Министерство на културата, община Карлово, Софийски университет, Великотърновски университет и Исторически музей Карлово.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР