Карлово. Тракийският селищен център край село Васил Левски е приоритетен

...
Карлово. Тракийският селищен център край село Васил Левски е приоритетен
Коментари Харесай

Пловдив:Тракийският селищен център е приоритетен обект за Община Карлово

Карлово. Тракийският селищен център край село Васил Левски е предпочитан обект за Община Карлово, преглеждаме го като бъдеща опция за преобразяване на региона в скъпа и атрактивна туристическа дестинация.Това оповестиха от Общината . Отделяме средства съгласно опциите на общината. Министърът на културата Боил Банов съобщи пред мен подготвеност министерството също да финансира изследванията. Те се отнасят за единствения съхранен тракийски град, който съгласно експерти съставлява интерес за международната историческа просвета и би трябвало да бъде забелязан от всички. Ще създадем вероятното съгласно силите ни и през идната година да финансираме изследванията, почнали под управлението на доцент Костадин Кисьов. Важно е и страната да подкрепи работата на доцент Кисьов и неговия екип.
Това сподели на мястото на изследванията кметът на община Карлово доктор Емил Кабаиванов. Той добави, че след привършване на геофизичните изследвания в края на сегашния месец, общината взаимно с доцент Кисьов ще приготви документите за предоставяне статут на недвижима културна полезност от национално значение на Тракийския селищен център. С придобиването на този статут, община Карлово ще има опция да кандидатства с инфраструктурен план по Оперативна стратегия „ Региони в напредък ”, която да финансира превръщането на обекта в туристическа дестинация, акцентира кметът.
Теренните и геофизични изследвания на тракийскя център от V в.пр.Хр. и некропола от елинистичната ера станаха вероятни с помощта на отпуснати от общината напролет на тази година средства. Извършени са теренни сондажи и геофизични измервания и проучвания на повърхност от 15 декара. Тракийският селищен център е първата столица на Одриското царство и един от двата обекта в страната, които имат голям потенциал като история, акцентира доцент Кисьов. Той напомни, че е работил на терена в интервала 1993–2008 година, само че епизодично - заради липса на средства. Археологът и екипът, с който работи през сегашния сезон, благодариха за съдействието, оказвано от кмета на общината.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР