Карлово свежда днес глава в знак на почит към Васил

...
Карлово свежда днес глава в знак на почит към Васил
Коментари Харесай

Поклонение в памет на Левски събира хиляди в Карлово

Карлово свежда през днешния ден глава в символ на респект към Васил Левски.  По традиция, която продължава повече от век,  на 19 февруари в града  се събират  хиляди карловци. Да почетат паметта на своя  най-велик син  в родния  си град се връщат карловци от София, Варна, Пловдив.

 В 9 часа в църквата „ Света Богородица ”, където младият  Васил е бил ръкоположен за дякон, ще бъде отслужена архиерейска света литургия и панихида в памет на Апостола.  

В 11  часа стартира митинг-поклонение. И тази година от площада пред паметника на Апостола ще прозвучи одата „ Левски ” от Иван Вазов. Тя ще бъде изпълнена от артиста от Пловдивския трагичен спектакъл Ивайло Христов.  Малко по-късно квартет „ Армейска ария ” от Ансамбъла на Българската войска ще извърши Ботевата ария „ Обесването на Васил Левски ”.

 От няколко години уредниците на проявата дават опцията в този ден своите размишления за Апостола и неговото дело да произнасят възпитаниците на Средно учебно заведение „ Васил Левски ”. Тази година  своето есе „ Апостола - има ли го през днешния ден? ” ще показа Елена Генчева от 11. " а " клас. Нейната творба бе отличена  в състезанието за произведение, отдадено на Апостола, който се провежда от приблизително учебно заведение „ Васил  Левски ” в  Карлово.

Пред паметника на Апостола ще бъдат положени венци и цветя.

По дълголетна традиция от площада ще тръгне шествие  до родната къща на Апостола. В музея  с литературно-музикален рецитал ще се отбележат 140 години от гибелта на Гина Кунчева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР