Карлово. Стотици жители на Карлово и съседни общини протестираха срещу

...
Карлово. Стотици жители на Карлово и съседни общини протестираха срещу
Коментари Харесай

Пловдив: Стотици жители на Карлово и съседни общини протестираха срещу закриването на АГ отделението в общинската болница

Карлово. Стотици поданици на Карлово и прилежащи общини стачкуваха против закриването на АГ отделението в общинската болница. Това оповестиха от пресцентъра на Общината .
„ В момента ние протестираме против непозволените и злонамерни дейности на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) в Пловдив, която без правно съображение отхвърли да подпише контракт за 12 акушеро-гинекологични пътеки. Тези дванадесет пътеки са освен за 50-те хиляди поданици на Карловска община, само че и за жителите на Сопотска, част от Пирдопска, Хисарска и Павелбанска община. Районът е към 100 хиляди. Неподписването на този контракт лишава болничното заведение от месечни доходи от към 70 хиляди лева и още по-важно, лишава 100 хилядно население от помощ по тези 12 пътеки “, сподели кметът на община Карлово доктор Емил Кабаиванов, който оглави справедливия митинг на жителите. Той заяви, че Болницата в Карлово е оспорила заповедта на РЗОК за прекъсване на клиничните пътеки и Пловдивският административен е спрял осъществяването й. От юридическа позиция, откакто заповедта на шефа не работи, АГ отделението работи и ще продължи да работи. „ Ние ще продължим да се борим “, сподели още кметът и предложения новия шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) доктор Дечев, да посети РЗОК – Пловдив и да пристигна в Карлово, с цел да види по какъв начин работят, а министъра на финансите и министъра на опазването на здравето, да създадат сметки, по какъв начин с 6 благ лева годишно, подкрепят 70 общински лечебни заведения в България. „ Целта на общинското опазване на здравето не е да се конкурира с частното, с университетските и окръжните лечебни заведения. Целта на общинското опазване на здравето е да обезпечи бърза, най-ефективна, най-евтина и най-близка до хората здравна помощ….Общинското опазване на здравето е опазване на здравето, което би трябвало да поеме първо и второ равнище на подготвеност, добави доктор Кабаиванов. „ Болницата в Карлово е основана с подаяние на братята Евлогий и Христо Георгиеви, като градска, общинска болница, принадлежаща на целия град и тя ще остане да действа като такава… Ние сме корави хора, борбата ще я водим до край. Ще я спечелим, тъй като става въпрос за опазване на здравето, за потребности на хората “, сподели в умозаключение кметът и изрази поддръжката към митинга, която са изказали новия ръководител на БЛС доктор Маджаров, кметове от цяла България, лекари, шефове на общински лечебни заведения.
„ Няма да разреша да не се раждат бебета в Карлово. Ще направя всичко допустимо, с цел да запазя тази активност в карловската болница. Това решение на РЗОК е безусловно незаконно. И ще го оборвам, до момента в който съм шеф на общинската болница. “, това съобщи шефът на болничното заведение доктор Христо Пелев. Той цитира член 260 от контракта сред Българския лекарски съюз и НЗОК, съгласно който един анестезиолог, плюс още половин щат, могат да правят активността в АГ поделение. В общинската болница има 4 анестезиолога, един на цялостен щат и трима на половин. Той благодари за поддръжката на общината, на кмета, на ръководителя и на целия Общинския съвет, на цялото поданство.
На митинга участва ръководителят на Сдружението на общинските лечебни заведения в България доктор Тотев, който съобщи: „ Изразявам безапелационната поддръжка на Управителния съвет на сдружението към справедливите претенции на лекарите от АГ отделението и шефа на болничното заведение. Чест прави на всички вас, че общинското управление стои отпред на тази битка. В Конституцията е записано, че от всички права на хората, единствено за правото на опазване на здравето е сложено изискването налично. Това е повода всички ние през днешния ден да се съберем тук и да протестираме заслужено “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР